Dyra resor när Homo flyger

NYHETER

STOCKHOLM

Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (Homo), Hans Ytterberg, har vid ett flertal tillfällen valt att resa i business class vid flygresor utanför Norden, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

Detta trots att det i Homos eget resereglemente står att resorna bör göras i "ekonomiklass, eller, om arbetsgivaren i det enskilda fallet har godkänt det, affärsklass. Högre klass än affärsklass ska i princip aldrig ersättas".

Ekoredaktionens granskning visar att Ytterberg vid elva av tolv resor utanför Norden under de senaste tre åren har flugit i business- eller affärsklass. Bara vid ett tillfälle valdes den betydligt billigare turist- eller ekonomiklassen.

Sammanlagt har hans resor, sedan 2000, kostat över 130 000 kronor.

- De alternativ som är tagna är såvitt jag vet de billigaste businessbiljetterna. Det finns ju olika prislägen på dem också. De finns ju med vissa restriktioner till exempel, och då är de billigare. Och det är dem vi har valt. Men är man inte borta över natten mellan lördag och söndag har man fram till för en kort tid sedan inte kunnat köpa några ekonomiklassbiljetter inom Europa, säger Hans Ytterberg.

Han motiverar de dyrare biljetterna med att han inte har någon skyldighet att stanna borta längre än vad uppdraget kräver bara för att kunna köpa en ekonomiklassbiljett.

För att kunna köpa de billigaste biljetterna krävs ofta att resenären är borta över en helgnatt. Men enligt Ekoredaktionen finns dock tillfällen då Ytterberg varit borta över helgnätter och ändå valt att resa med business class.

TT