Terrorexpert varnar för al-Qaida

”Har 800 medlemmar som är redo att slå till”

NYHETER

Usama bin Ladins terrornätverk al-Qaida har 800 medlemmar som står redo att slå till mot turistorter och ekonomiska mål.

Det säger FN i en kommande rapport, enligt den franske terroristexperten Roland Jacquard.

Jacquard sade i en intervju på måndagen för den franska tv-kanalen France2 att bin Ladin före den 11 september 2001 förutsåg det amerikanska angreppet på Afghanistan och sände ut omkring 800 gerillakrigare ur landet – samtliga officerare i al-Qaida.

– Det är personer med gedigen intellektuell och paramilitär utbildning och de har spridit sig till flera länder varifrån de kan agera självständigt, sade Jacquard som även är chef för Internationella institutet för bevakning av terrorism och medförfattare till FN-rapporten som kommer i nästa vecka.

Enligt Jacquard har det blivit allt svårare för underrättelsetjänster att spåra dessa al-Qaida-medlemmar som han beskriver som extremt farliga. I intervjun sade han även att terroristerna uppenbarligen har riktat in sig på turistorter och ekonomiska mål.

Terrornätverket al-Qaida, som anklagas för terrorattackerna i USA den 11 september 2001, misstänks ligga bakom självmordsattentaten nyligen i Saudiarabien och Marocko.

TT-Reuters