Domstol godkänner ABB:s asbestuppgörelse

Betalar nära 10 miljarder kronor för att lösa ersättningskrav

NYHETER

NEW YORK

En amerikansk domstol godkände på måndagen ABB:s föreslagna asbestuppgörelse, men bara under förutsättning att inga nya fakta dyker upp i den fortsatta utredningen av två dotterbolag i koncernen. ABB-aktien vände tvärt uppåt omedelbart efter beskedet.

Den väntade uppgörelsen, som kostar ABB 1,2 miljarder dollar (9,5 miljarder kronor), ska lösa alla nuvarande och framtida krav på ersättning till följd av asbestskador orsakade av dotterbolaget Combustion Engineering (CE).

-Vi har nått en uppgörelse. Men det handlar om minst 60 sidor som ska granskas av våra jurister. Vi måste få lite tid att göra en bedömning innan vi kan göra några kommentarer, sade Thomas Schmidt, talesman för ABB till TT efter det att ABB-juristen David Austern berättat om uppgörelsen för nyhetsbyrån Reuters på måndagskvällen.

Enligt Austern hade domare Judith Fitzgerald godkänt uppgörelsen under förutsättning att en fortsatt utredning av förhållandena på två ABB-bolag inte förändrar grundläggande fakta i målet i framtiden.

Godkänt av målsägare

Det förslag som ligger till grund för uppgörelsen presenterades av ABB i januari och godkändes av en majoritet av målsägarna redan i februari i år. Samtidigt ansökte CE om konkursskydd för att kunna genomföra en rekonstruktionsplan.

CE har redan betalat ut 7,5 miljarder kronor i drygt 200000 uppgörelser med personer som drabbats av bolagets användning av det hälsofarliga ämnet. I slutet av oktober förra året, då förhandlingarna med målsägarnas representanter pågick som mest fanns fortfarande 111000 olösta krav riktade mot bolaget.

Asbestkraven härrör från 1960- och 1970-talen då CE tillverkade tryckkokare för kraftindustrin med asbest i isoleringen. Under 1970-talet upphörde denna isoleringsmetod då det slagits fast att inandning av asbestfibrer kunde leda till cancer och andra sjukdomar.

Vändning uppåt

ABB-aktien, som då Stockholmsbörsen stängde hade sjunkit med 1,4 procent till 28:60 kronor, vände omedelbart uppåt på New York-börsen efter beskedet. En halvtimme efter beskedet hade ABB-aktien gått upp med 1,4 procent till 29:47 kronor.

ABB:s CE är bara ett av över 8400 bolag i USA som krävts på ersättning för asbestskador. Många av bolagen har tvingats i konkurs till följd av kraven, som även föranlett ett förslag om en federal fond på 108 miljarder dollar (851 miljarder kronor) som under 25 års tid skulle gå till ersättning för asbestskador.

Fondförslaget lades fram av den republikanska senatorn Orrin Hatch i slutet av maj i år och delar av det har godkänts av det senatsutskott i vilket det behandlas.

BB-ledningen, som tidigare inte velat kommentera måndagens domstolsutslag rörande asbestuppgörelsen för dotterbolaget Combustion Engineering (CE), uttryckte sent på måndagskvällen belåtenhet med utslaget i en skriftlig kommentar.

''Vi är väldigt tillfredsställda med domstolens utslag och ser fram emot ett slutgiltigt beslut från distriktsdomaren inom en väldigt snar framtid'', skriver ABB:s talesman Thomas Schmidt i kommentaren.

''Domstolen har delgivit ett starkt och detaljerat utslag till förmån för den plan som föreslagits av Cumbustion Engineering och ABB och har bara begärt information om två begränsade frågor som ska besvaras för att domstolen ska kunna färdigställa sin rekommendation. ABB är övertygat om att informationen kan meddelas utan dröjsmål och förväntar sig även att domstolen ska färdigställa sin rekommendation att bekräfta planen till alla delar omedelbart därefter'', skriver han vidare.

Joakim Goksör/TT