RRV-chef säljer bantningsmedel

Högt uppsatta på Riksrevisionsverket har extra arbeten

1 av 3
BANTNINGSPULVER PÅ NÄTET RRV:s IT-chef Per Östling är ansiktet utåt för bantningsmedlet Cambridgekuren. Genom sin hemsida www.minskavikt.nu, till höger, håller han kontakt med personer som använder bantningspulvret.
NYHETER

Höga chefer på Riksrevisonsverket, RRV, har lönsamma extraknäck.

Personalchefen säljer privat sina tjänster till myndigheter som RRV har till uppgift att granska.

IT-chefen använder internet för att marknadsföra och sälja bantningspulver.

RRV ska granska hur myndigheter och statliga bolag sköter sig. Grundstenen i hela verksamheten är opartiskhet och i förordningen för RRV trycks det på att arbetet ska "bedrivas oberoende i förhållande till såväl uppdragsgivare som revisionsobjekt".

Nyligen kom det fram att generaldirektör Inga-Britt Ahlenius i ett års tid suttit i pr-firman Journalistgruppens styrelse. Ett företag som har flera kunder som RRV har till uppgift att granska. Aftonbladet kan i dag avslöja att fler chefer i verkets ledning sysslar med extraknäck.

Lönsamma jobb

Personalchef Kerstin Ljungström driver sitt privata företag Kluab som vänder sig till kommuner, landsting och statliga myndigheter.

Samtidigt som hennes kollegor på RRV granskade statliga Vetenskapsrådets räkenskaper sålde hon genom sitt företag tjänster till rådet.

Kerstin Ljungström höll bland annat ett seminarium "om oenigheter, konflikter och deras hantering".

- Det var en halv dag jag jobbade åt Vetenskapsrådet, säger hon.

Extraknäcken är lönsamma för RRV:s personalchef. För den halva dagens arbete på Vetenskapsrådet skrev hon en faktura på 12 500 kronor.

Kerstin Ljungström började som personalchef på RRV den 7 maj 2001. Sen dess har hon dragit in 100 000-tals kronor till sitt bolag. Bara under det senaste räkenskapsåret flöt det in över 420 000 kronor i företaget. Året innan då hon bara delvis var anställd på RRV omsatte bolaget över 1,5 miljoner.

Kerstin Ljungström har fått ett specialavtal med RRV som ger henne rätten att jobba 15 dagar per år med sitt privata företag.

Hon ser inga problem med att kombinera sina två roller.

- Det finns inga kollisioner. Den enda är att jag inte har hunnit göra det jag skulle behöva göra för att ha en sund ekonomi i det egna företaget, säger hon.

Bantningsmedel

RRV:s IT-chef Per Östling drygar också ut sina inkomster med extraknäck. Han har blivit ett ansikte utåt för Cambridgekuren, ett företag som marknadsför och säljer bantningspulver.

- Det är en typ av konsultverksamhet som jag utför, säger han.

- Jag har en egen hemsida och folk ringer till mig och kommer hem till mig på kvällarna.

Företaget utlovar ett "säkert och snabbt sätt att gå ner i vikt".

Klartecken från RRV

Per Östling berättar närmast lyriskt om kuren:

- Det är ett pulver med olika smaker som innehåller de näringsämnen du behöver.

Han har fått klartecken från RRV att jobba 1-2 kvällar i veckan med försäljning av bantningspulvret.

- Jag kör det i enskild firma, säger han.

Per Östling uppger att han bara tjänar 5 000 -10 000 kronor per år på sitt extraarbete.

- Ja, det är det jag redovisar i deklarationen, säger han.

"Inga problem"

RRV:s generaldirektör Inga-Britt Ahlenius känner till sina chefers bisysslor och anser inte att det innebär några problem.

När det gäller personalchefen Kerstin Ljungströms affärer med Vetenskapsrådet, säger Ahlenius:

- Jag ser absolut inga problem med det. Kerstin ägnar sig åt mjukvarudelarna i en organisation och revisorerna är där och tittar på deras siffror.

Richard Aschberg