Tonårsflickor säljer sin kropp för droger

NYHETER

Unga tjejer i Östersund låter sig utnyttjas sexuellt för att komma över droger.

Problemet oroar socialtjänsten i Östersund, skriver Östersunds posten.

Kvinnor i missbrukarkretsar säljer ofta sin kropp för att kunna köpa droger. Men problemet som socialtjänsten i Östersund uppmärksammat är ett annat.

Vanliga tjejer i yngre tonåren låter män utnyttja deras kroppar och får droger som tack. Själva ser inte tjejerna det som att de får betalt för att ha sex.

Tjejerna berättar allt

Tjejerna upptäcks när de kommer till exempelvis ungdomsmottagningen för att få p-piller eller för att de smittats att någon könssjukdom. Ofta är det unga, oerfarna tjejer som inte inser konsekvenserna av det de berättar.

– De berättar att de varit med äldre killar och de berättar också deras namn samt att de bjuds på droger av de här killarna, säger socialnämndens ordförande Eva-Lisa Danielsson till Östersunds posten.

Vill stoppa utvecklingen

Socialtjänsten har hittills omhändertagit fem unga tjejer som har blivit utnyttjade i utbyte mot droger. Fler är drabbade men kan inte tas om hand på grund av socialnämndens underskott.

– De som tagits omhand lever i missbrukarmiljöer och de har själva testat droger. Det rör sig då om hasch och ecstasy, säger Eva-Lisa Danielsson.

Socialtjänsten vill agera innan fler tjejer går så långt att de börjar att ta droger.

Malin Ekmark