Sex brittiska soldater dödade i Irak

Första brittiska dödsfallen sedan Bagdad föll

NYHETER

Sex brittiska soldater dödades på tisdagen i två olika incidenter nära Basra i södra Irak.

Tisdagen blev blodig för de brittiska styrkorna i Irak.

Sammanlagt dödades sex soldater och åtta skadades i två olika incidenter nära al-Amara, cirka 130 kilometer norr om Basra i den södra delen av landet.

Enligt den brittiske försvarsministern Geoff Hoon dödades sex militärpoliser i den första attacken. I den andra skadades ytterligare åtta – en under eldstrid på marken och de andra sju när en arméhelikopter som försökte undsätta soldaterna besköts.

Incident på polisstation

Ännu är omständigheterna kring de två incidenterna oklara.

– De omkomna var militärpoliser som arbetade med att utbilda den lokala irakiska polisen, sade försvarsminister Hoon enligt AP när han framträdde inför underhuset på tisdagskvällen.

De sex ska ha dött i Majar al-Kabir, cirka 30 kilometer söder om al-Amara.

– Den första informationen tyder på att de kan ha varit inblandade i en incident på polisstationen, sade Hoon som inte ville ge fler detaljer.

Tidigare uppgav armétalesmannen Dennis Abbot, som befinner sig på plats i Irak, att de sex fallit offer för ”fientlig eld”, rapporterar AP.

Helikopter besköts

I den andra incidenten utsattes en trupp fallskärmssoldater som patrullerade nära al-Amara för beskjutning i vad som närmast kan liknas vid ett bakhåll.

– De två fordon de färdades i attackerades med raketdrivna granater, tunga maskingevär och gevärseld från ett stort antal irakiska skyttar, sade Hoon.

Britterna besvarade elden och kallade på förstärkning.

Den kom i form av en helikopter. Men när den skulle landa blev även den beskjuten och sju soldater skadades – varav tre svårt.

– Två av de skadade har förts till ett amerikanskt fältsjukhus i Kuwait för specialistvård, sade Hoon.

Enligt militärtalesmannen Dennis Abbott finns det inget samband mellan incidenterna, som ”på intet sätt visar på den allmänna säkerhetssituationen för de brittiska trupperna”.

Första dödsfallen sedan Bagdad föll

De brittiska styrkorna har sin bas i Basra, som är Iraks nästa största stad.

Staden har varit under brittisk kontroll i två månader, och soldaterna har kunnat patrullera området utan hjälmar och skyddsvästar.

Dagens dödfall, som är de första som har drabbat de brittiska styrkorna sedan Bagdad föll i april, kom som ett reslutat av en offensiv mot USA-alliansen. Det senaste dygnet har 25 attacker genomförts mot amerikanska och brittiska styrkor, uppger AP.

Malin Ekmark, Anders Thoresson