Man friad från Hilkkamordet

54-åringen i går: Hon var min vän

NYHETER

Polisens enda misstänkte för mordet på 48-åriga Hilkka Sikoniemi släpptes i går kväll.

- Hon var min vän. Det känns hemskt att de misstänkte mig för mordet, säger 54-åringen.

Mördad Hilkka Sikoniemi hittades död vid en skogsväg utanför Eskilstuna på söndags morgon. Samma dag greps och anhölls en 54-årig man för mordet. Men nu har alla misstankar mot honom avskrivits. "Jag blev chockad. Jag förstod aldrig varför jag var misstänkt", säger han.

Hilkka Sikoniemi hittades vid en skogsväg i Hyndevad utanför Eskilstuna på söndagsmorgonen. Dödsorsaken ska enligt uppgifter vara kraftigt våld mot huvudet.

Tidigt i utredningen ledde spåren till 54-åringen. Han förhördes och anhölls på söndagskvällen misstänkt för mordet.

Misstankar avskrivna

- Jag blev chockad när polisen kom och hämtade mig. De berättade inte vad det gällde förrän vid första förhöret. Då fick jag ytterligare en chock. Jag förstod aldrig varför de misstänkte mig, säger 54-åringen.

Han är lättad över att misstankarna mot honom är avskrivna, men samtidigt finns sorgen efter vännen Hilkka kvar.

- Vi var mycket goda vänner och brukade umgås. Hon ringde i lördags kväll och frågade om inte jag kunde komma in till henne i Eskilstuna. Men det kunde jag inte. Jag sa att jag kanske skulle kunna komma senare.

Efter ett par timmar ringde han till henne, men då svarade hon inte.

- Därför åkte jag aldrig. Jag var tydligen den som pratade med henne sist, säger han.

Han beskriver henne som en lugn och snäll person.

- Först var det frustrerande att sitta inne och få höra att jag var misstänkt för mordet. Nu är jag ute och helt avförd från utredningen, men nu är sorgen ännu större.

Polisen bekräftar att mannen inte längre är intressant för den fortsatta utredningen.

- Vi har kontrollerat hans berättelse och han har inte kunnat begå mordet, säger kriminalkommissarie Svante Melin vid polisen i Eskilstuna.

Trots att polisens huvudmisstänkte visade sig vara oskyldig menar Svante Melin att det inte är något bakslag för utredningen.

Arbetar med flera spår

- Vi har inte några andra misstänkta just nu, men det här är ingen katastrof. Vi har hela tiden arbetat med flera parallella spår.

Den tekniska undersökningen visade att fyndplatsen inte var den samma som mordplatsen.

- Vi letar fortfarande. Vi har fått en del tips som vi kontrollerar. Alla som har sett eller hört något som kan röra mordet är välkomna att höra av sig till oss, säger Svante Melin.

Nils Olauson