De rustade för gangsterkriget

Ligorna hade gevär, pistoler, bomber och tusentals skott

1 av 11 | Foto: Per Johansson
Rättegångarna står under skärpt bevakning.
NYHETER

På bägge sidor i gangsterkriget fanns vapen för en mindre armé.

När de utpekade ledarna på vardera sidan nu står åtalade ger de samma förklaring.

- Vapnen var till för självförsvar.

Två rättegångar i det så kallade gangsterkriget har precis börjat i Stockholms tingsrätt. I nya säkerhetssalen är Milan Sevo, 34, åtalad för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

I den gamla säkerhetssalen är två antagonister, 39 och 31 år, åtalade för förberedelse till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse. Polisen misstänker att de två planerade att mörda Sevo då han besökte kampsportgalan K1 i Solnahallen i mars.

Planerna fullföljdes aldrig. Sevo och två av hans närmaste vänner som var måltavlor höll sig därifrån efter en varning från polisen.

Kokainhärva

Men vid rättegången mot honom själv berättade han igår om ytterligare en informatör. Denne person misstänks också vara en av huvudmännen i den kokainhärva som rättegången gäller. Han hade kontaktat Milan i vintras då han befann sig i Belgrad och bett honom ordna fram 45 000 kronor att levereras snabbt till en släkting på Stureplan. Pengarna återbetalades i euro senare samma dag i Belgrad.

Enligt åtalet var denna summa en betalning för transporten av narkotikapartiet på 3,2 kilo kokain från Trelleborg till Stockholm. Sevo sa i förhören igår att han inte visste vad pengarna skulle användas till. Och att han heller inte frågade.

- Jag kände att jag inte hade någon rätt att fråga vad de skulle användas till.

Han uppgav att han först dagen därpå fått veta att pengarna använts i en narkotikaaffär.

- Jag har en kriminell bakgrund och mycket har jag gjort. Men jag har aldrig sysslat med narkotika.

Orsaken till att han hjälpte till att ordna pengarna var att han kände tacksamhet mot personen sedan tidigare.

Tre kilos bomb

- Hans information hjälpte mig att överleva ett attentat i mars. Han lämnade uppgifter om de två personer som nu är åtalade för det.

När polisen gjorde husrannsakan hos Milan Sevo hittades två skarpladdade k-pistar, två skarpladdade pistoler varav en utrustad med lasersikte och ljuddämpare, samt 122 patroner.

Hos hans antagonist hittades fem automatvapen, fem pistoler, ett prickskyttegevär med ljuddämpare, en bomb på drygt tre kilo, en handgranat och 4 418 patroner.

- Det kanske har blivit lite mycket, säger 39-åringen.

- Men syftet har varit att försvara mig och att sprida ut att jag har kapacitet att försvara mig.

Milan Sevo säger på samma sätt att vapnen var till för självförsvar.

Flera döda i strider i Stockholms undre värld

Anders Johansson