"Bagdad Bob" fast i vägspärr

Han försökte övertala världen om Iraks framgångar

Foto: AP
fångades Nu har Iraks informationsminister Muhammed al-Sahaf, alias Bagdad Bob, kommit tillbaka, precis som han lovade dagen då Bagdad föll. Men kanske inte som han hoppats. Han greps i en av de amerikanska styrkornas vägspärrar.
NYHETER

LONDON

Bagdad Bob har gripits.

Han fångades i en vägspärr i Bagdad av amerikanska soldater.

Informationsministern Mohammed al-Sahaf har gömt sig hos släktingar i Bagdad sedan koalitionens styrkor erövrade staden.

I måndags satte amerikanska styrkor upp en vägspärr i en av Bagdads förorter och där fastnade "Bagdad Bob", eller "Komiska Ali" som han också kallats.

Han blev en av krigets mer oväntade "hjältar" genom att ständigt påstå att Iraks styrkor skulle slakta de amerikanska och brittiska.

- Vi vinner, var det sista han sa innan han försvann.

När han greps i går hade han på sig en kortärmad skjorta och inte alls den uniform och basker som blev hans varumärke. De amerikanska styrkorna var så tillmötesgående, påstår tidningen Daily Mirror, att "Bagdad Bob" fick tillåtelse att återvända till det hus där han bott med hustrun Lamia, dottern Thefaf och sönerna Ziad och Isama, båda läkare.

De soldater som stoppade honom var oroliga för att "Bagdad Bob" skulle begå självmord så han var trots allt tvungen att ta av sig slipsen.

Var finns Saddam?

Nu hoppas de brittiska och amerikanska styrkorna att "Bob" ska berätta var Saddam håller sig gömd - eller om han är död.

"Bagdad Bob" var en av de sista som övergav sin tjänst när koalitionens styrkor erövrade Bagdad. På morgonen, timmar innan statyn av Saddam i centrala Bagdad vräktes omkull, skröt han.

- Det finns inga otrogna styrkor i Bagdad. De kommer att kapitulera eller brinna upp i sina stridsvagnar.

En kollega på den radiostation varifrån "Bob" sänt sina propaganda meddelanden berättade att han återvänt, slitit av sina epåletter och kastat nycklarna till sin Mercedes i floden Tigris för att därefter försvinna.

Tittade på tv

"Bagdad Bob" har, enlit Daily Mirror", tillbringat tiden på flykt med att titta på de satellitkanaler som var förbjudna under Saddams tid vid makten,

"Bob" hade dock tillåtelse att ha satellitmottagare vid de hem han disponerade.

"Bagdad Bob" blev alltså en av krigets antihjältar och en hemsida tillägnad honom krashade efter att ha haft besök av 400 personer per sekund.

Han "hedrades" dock aldrig med att hamna i den kortlek som samanställdes av de mest efterspande krigsförbrytarna - inte ens som en joker.

Ett av hans mest kända uttalande var "Gud grillar deras magar i helvetet".

Citaten som världen aldrig glömmer

Leif Kasvi