Psyksjuka portas från härbärgen

NYHETER

STOCKHOLM

Ett 50-tal hemlösa män i behov av psykisk vård har portats från härbärgen i Stockholm. Stadsmissionen varnar för en tickande bomb som nu börjat explodera.

Männen har portats från Boställets akutboende då de varit så våldsamma att de utgjort fara för andras liv.

- Det finns inga resurser för att ge dem psykiatrisk vård, vilket leder till att de i stället hamnar ute på gatorna bland allmänheten, säger Staffan Hellgren, chef för Stockholms Stadsmission.

Hellgren uppskattar att 50 procent av de hemlösa lider av någon psykisk sjukdom i dag jämfört med 17 procent för tio år sedan.

- Psykiatrireformen har gjort att de psykiskt sjuka inte har någonstans att ta vägen. Vi tar emot folk även om de är stökiga och bråkiga, men vi har inte psykiatrins resurser. Det här är samhällets ansvar, säger han.

Under det senaste året har 70 allvarliga psykosutbrott ägt rum på Klaragårdens daghärbärge för kvinnor och vid 25 tillfällen har personalen blivit hotade eller misshandlade.

- När vi kör någon till psyket dröjer det ofta bara några timmar innan personen är ute på gatan igen. Då är psykosen eller ångesten förstås fortfarande den samma, säger Benny Karlsson, uppsökare vid Stadsmissionens mobila nattjour.

TT