Kriminell assistent stal från hjärnskadad

Festade upp stulna pengar

NYHETER

Den personlige assistenten anställdes för att hjälpa en hjärnskadad man.

Istället stal den kriminellt belastade assistenten 20.000 kronor från mannen.

Vad ingen visste när den 20-årige assistenten anställdes i januari i år var att han var kriminellt belastad.

Bara några veckor tidigare hade han åtalats och fällts för tio olika brott. Bland annat grov misshandel, försök till stöld, bedrägeri, häleri och våldsamt motstånd.

Festade upp 20.000

Efter att ha jobbat bara några veckor hos sin hjärnskadade arbetsgivare stal den personlige assistenten den handikappade mannens plånbok med kontanter och kontokort i.

Med kontokortet lyckades mannen och en kamrat samma kväll festa upp drygt 20.000 kronor på restauranger i Södertälje, rapporterar SR Ekot.

Blir fel ibland

Södertälje kommun skyller nu den misslyckade anställningen på att man inte varit tillräckligt noga eller inte fått tillräckligt ärliga referenser.

– Vid alla rekryteringar så tar vi referenser och försöker vara så noggranna som möjligt. Men tyvärr händer det ibland att det kommer personer emellan som inte ska vara i våra verksamheter, säger Thori Mollberg, chef för handikappomsorgen i Södertälje.

Koll i straffregister

Den personlige assistenten är nu dömd till fängelse i ett år och åtta månader. Han ska också betala 30.000 kronor till den handikappade mannen han jobbade åt.

Eftersom assistenten ännu inte betalat några pengar kräver den handikappade mannen att kommunen ersätter honom.

Även på andra platser i landet har personliga assistenter stulit pengar eller på andra sätt utnyttjat de personer de är anställda att vårda.

För andra yrkesgrupper finns krav på att man måste visa upp ett utdrag ur sitt straffregister innan man anställs. Några sådana krav ställs inte på personliga assistenter och i Södertälje kommun har man inga planer på att införa sådana krav heller. Thori Mollberg tror istället på att ta ytterligare referenser, enligt Ekot.

Malin Ekmark