Stopp för attacker mot Israel

Hamas, Islamiska Jihad och Fatah har enats om tre månaders vapenvila

NYHETER

Militanta palestinska rörelser sades på onsdagen vara överens om att upphöra med attackerna mot Israel under tre månader.

Men efter att två palestinier dödats i en israelisk helikopterattack ser läget mörkare ut igen.

Under onsdagen kom nytt hopp om att den så kallade vägkartan för fred mellan israeler och palestinier ska lyckas.

Tre av de tongivande militanta palestinska rörelserna – Hamas, Islamiska Jihad och Fatah – uppgavs ha enats om ett tre månader långt stopp för attackerna mot Israel.

Det uppgav Kadoura Fares, en högt uppsatt företradare för Yassir Arafats Fatahrörelse, enligt nyhetsbyrån AP.

Intensiva överläggningar

Enligt Fares hade ledare före de tre rörelserna haft intensiv kontakt de senaste dagarna.

– Den palestinska dialogen har resulterat i en överenskommelse om en tre månader lång vapenvila, sade Fares.

I överenskommelsen ställdes dock krav på att Israel ska upphöra med sina mord på företrädare för rörelserna, samt att palestinska fångar i Israel ska släppas.

Det sätts dock ingen tidsfrist för när detta ska vara uppfyllt.

– Vi i Fatah anser att det här initiativet bör följas av en omfattande nedtrappning av den israeliska regeringens aggression mot det palestinska folket, sade Fares.

Två palestinier dödade i helikopterattack

Men efter att två palestinier dödats och 16 skadats i en israelisk helikopterattack i Gaza på onsdagen krympte förhoppningar om en vapenvila väsentligt.

Hamsledaren Abdel Aziz Rantisi förnekar på onsdagskvällen att Hamas skulle gått med på att lägga ner sina vapen. Även en ledande person i Islamiska Jihad kallar uppgifterna om en vapenvila för ”rena lögnerna”.

- Vi kommer redogöra för vår inställning till vapenvila om några dagar. Och då kommer de Israeliska terroristaktionerna att tas med i beräkningar, säger Rantisi till den israeliska tidningen Haaretz.

Han är upprörd över de israeliska attackerna mot palestinier på onsdagen.

- Varje gång vi närmar oss ett beslut slaktar Israel vårt folk, säger Rantisi.

Israel skeptiskt

Israel har reagerat med skepsis på vapenvilan och sagt att den interna palestinska uppgörelsen inte kommer att få några konsekvenser.

En högt uppsatt israelisk talesman sade att palestinierna kommer att bedömas efter sina handlingar och inte efter sina löften, och syftade på huruvida man kommer att lyckas stoppa självmordsbombarna.

De militära grenarna av de tre rörelserna har den senaste intifadan utfört bombdåd och andra attentat inne i Israel – med hundratals dödsoffer som resultat.

Bush kräver att Hamas upplöses

Även president George W Bush är skeptisk till de palestinska organisationernas löften om att lägga ner vapnen i tre månader.

- Jag tror det när jag ser det, sade Bush på onsdagen, till nyhetsbyrån AP.

Han kräver att Hamas och liknande grupper ska upplösas.

- Den verkliga utmaningen för Hamas och terroristorganisationer är att totalt avväpna sina terroristnätverk och deras kapacitet att förstöra fredsprocessen, sade Bush.

Anders Thoresson, Johan Kristensen