Rumsfeld: Saddam var inte i kolonnen

NYHETER

NEW YORK

Enligt försvarsminister Donald Rumsfeld fanns inte Saddam Hussein eller någon av hans söner i den fordonskolonn i västra Irak nära Syriens gräns som USA angrep förra veckan.

-Jag har ingen anledning att tro det, sade Rumsfeld till journalister under natten till onsdagen enligt ett protokoll som publiceras på försvarsdepartementets hemsida.

Rumsfeld sade att USA fortfarande försöker ta reda på vilka som färdades i de tre bilar som enligt tidigare uppgifter totalförstördes i flyganfallet. Han påpekade att USA hade ''goda skäl'' att tro att fordonen som bröt mot utegångsförbudet i trakten gjorde det av skäl som ''inte hade med vanlig handel att göra''.

Rumsfeld svarade inte på frågor om huruvida amerikanska styrkor hade gått över gränsen till Syrien vid anfallet. Han berättade inte heller varför de fem syriska gränsvakter som skadades i striderna fortfarande är i amerikanskt förvar.

-Gränser är, som ni vet, inte alltid tydliga... och jag vill hellre vänta och ge er hela förklaringen, sade Rumsfeld.

Washington Post skrev på onsdagen att regeringen har skickat en diplomat till Damaskus för att försäkra Syrien att de skadade gränsvakterna mår bra och att de snart ska återvända hem.

Det är fortfarande oklart hur många som dödades i anfallet och om någon lyckades fly från kolonnen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM