Janne Jingryd: Jag trodde jag skulle dö

Segelbåten nära att krossas av lastfartyg

1 av 3 | Foto: FILMPOINT
"DET ÄR KRIS, ALLE MAN PÅ DÄCK!" I mycket hårt väder la sig båten på sidan och forsade fram utan möjlighet att styras. Samtidigt dyker ett lastfartyg upp på kollisionskurs. Man försöker desperat få kontakt med fartyget, utan resultat. I sista sekunden lyckas skepparen häva upp båten och med minsta möjliga marginal undkomma en ödesdiger kollision.
NYHETER

Janne Jingryd har precis vaknat när Aftonbladet träffar honom.

Han har äntligen fått sova ut efter den tuffa kappseglingen från Tyskland till Sandhamn utanför Stockholm.

En segling som var nära att kosta honom livet.

- Jag låg inne i båten när det plötsligt blev ett förfärligt liv och skrikande. "Det är kris, alle man på däck!" var det någon som skrek. När jag kom upp såg jag lastfartyget, säger Janne Jingryd.

Det var strax före klockan tre på tisdag morgon, mellan Bornholm och Skåne, sjödramat utspelade sig.

Janne Jingryd, känd från bland annat schlager-SM, var ombord båten SonyEricsson. Vädret var mycket hårt och båten la sig plötsligt på sidan, en så kallad "broach".

På kollisionskurs

När båten forsar fram utan möjlighet att styra dyker plötsligt ett stort lastfartyg upp - på kollisionskurs. Segelbåten försöker förgäves få kontakt med fartyget för att få det att ändra kurs.

- Ropa igen! skriker de från däck hela tiden. Men ingen svarar på lastfartyget trots att vi anropar hela tiden, säger Janne Jingryd märkbart upprörd.

Lastfartyget stävar på

Plötsligt lyckas skepparen Thomas Blixt häva upp båten. Med minsta möjliga marginal kan han vända sin båt. Lastfartyget stävar på, till synes ovetande om att det varit nära att krossa en båt och hela dess besättning.

- Hade de träffat oss midskepps hade vi bara försvunnit, säger Thomas Blixt.

Janne Jingryd var ombord segelbåten för att göra en tv-dokumentär om tävlingen Volvo Baltic Race. I dag är han märkbart skakad.

- Jag var så vettlöst skrämd att det var förlamande. En sorts uppgivenhet infann sig. Jag kände att döden var nära. Det var så fruktansvärt att vara uppe på däck att jag gick ner och la mig igen.

Janne Jingryd beskriver hela seglingen som en enda stor skräckupplevelse. Det var dåligt väder och hårda vindar hela tiden. En annan båt fick bryta och flera båtar råkade ut för olyckor.

Sex tävlingar fäller avgörandet

Fredrik Sperling