- Jag trodde att han var ett troll

Så minns 32-åringen morddramat med huggjärnet i Åkeshov

1 av 4 | Foto: Hasse Rosenthal och polisen
hörde röster I Dean R. Koontz bok "Skymningsögon" (Twilight eyes) kan huvudpersonen se vilka människor som egentligen är troll. Den fantasin fastnade i 32-åringens huvud och därför trodde han att den äldre man han dödade var just ett troll. Kvinnan med cykelhjälmen och de andra slog han ner för att få fri lejd till tunnelbanan.
NYHETER

Den 32-årige mannen minns nu varför han slog ihjäl 71-åringen i Åkeshov:

- Min inre röst sa att han var ett troll.

De andra som han slog ner trodde han var ute efter honom.

Mannen har genomgått en liten sinnesundersökning som blivit hemligstämplad. Men enligt vad Aftonbladet erfar är rekommendationen att det även görs en stor rättspsykiatrisk utredning. Av åtalet som lämnades in i går framgår att 32-åringen sagt sig styras av en inre röst, att han gått in i en psykos.

- Det sjuka är att jag lyder då rösten ber mig göra saker, säger han i förhören.

Slog på allt

Han berättar också att han läst en science fictionbok, "Skymningsögon" av Dean R. Koontz. Och att en del av bokens fantasi kommit in i hans huvud.

Han säger att det bara är bokens huvudperson och några till som kan se vilka människor som egentligen är troll. 71-åringen var just ett sådant troll.

- Jag spöade skiten ur honom.

Han uppger att han bara minns att han gett sig på tre personer, målaren, den äldre mannen och en kvinna med glasögon.

- Allting var som en stor gröt, jag slog på allt som rörde sig, säger han.

Syftet var att "få fri lejd" till tunnelbanan. Han hade också fått för sig att hans bror skulle dyka upp och skjuta honom i huvudet.

Huggjärnet plockade han upp för att skydda sig.

Blodproven som togs från 32-åringen visar inga spår av droger. Men han uppger själv att han dagen innan använt narkotika. Och att han haft missbruksproblem under två år.

Förföljd

För grannar har han berättat saker som pekar på att han fått förföljelsemani ett par månader tidigare, då förhållandet med flickvännen tog slut. Han har sagt sig vara förföljd både av narkotikapolisen, "taxibilar som slutar på 5" och Jehovas vittnen.

På morgonen den 19 maj hade han slagit sönder sin lägenhet. Och även skruvat ur lägenhetens elkontakter i tron att det bodde troll i väggarna.

Senare upplevde han sig höra pistolskott och ringde polisen. Patrullen ville köra honom till psykakuten. Men 32-åringen ville istället till Beroendecentrum.

Väl därinne blev han hysterisk och började sparka på dörrarna, hans bror skulle skjuta honom.

Sedan gick han ut, dödade en och skadade sju.

Anders Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM