Snart säljs klonat kött i USA

Utan märkning för konsumenterna

NYHETER

Nästa år kommer amerikanerna med stor sannolikhet att kunna köpa kött och mjölk från klonade djur.

Men ingen märkning kommer att tala om att produkterna är framställda genom kloning.

Med genmanipulering och kloning kan forskarna förändra näringsvärdet i livsmedel. Man kan exempelvis sänka kolesterolvärdet i ägg, göra kött mer magert och tillföra vitaminer.

Det amerikanska läkemedelsverket FDA håller nu på att bedöma riskerna med kloning. Deras rapport ska vara klar senare i sommar.

– Om vi inte finner några problem med produkterna har vi ingen laglig grund att kräva märkning, säger John Matheson, forskare på FDA.

”Helt säkra”

Så länge man anser att det handlar om säkra traditionella livsmedel kommer de klonade animaliska produkterna att behandlas som vilka matvaror som helst, säger forskare på FDA.

Producenterna av klonade djur tycker likadant.

– De här produkterna är helt säkra. Det behövs ingen märkning, säger Steven Stice, chef för köttproducenten Prolinia.

Men den amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket vill att konsumenterna själva ska kunna välja om de vill köpa produkter från klonade djur, skriver TT.

Transplantationer från djur

Företag som redan nu producerar klonade kor och grisar i förhoppningen att sälja organ som ska användas av människor tror att det är bra om man inte inför en specialmärkning av produkterna från klonade djur.

De tror nämligen att om man börjar att se på klonade djur som något mer ”normalt” så kommer folk också att bli mindre rädda för xenotransplantationer, det vill säga när celler eller organ överförs från djur till människor.

Malin Ekmark

ARTIKELN HANDLAR OM