Nakenröntgen på flygplatser i USA

De nya säkerhets- kontrollerna avslöjar allt – och lite till

1 av 2
NYHETER

Planerar du att åka till USA?

Då kan du komma att få visa mer än ditt pass när du ska flyga.

Amerikanska myndigheter överväger nämligen att införa en ny typ av säkerhetskontroller – som bokstavligen klär av dig naken.

Efter terrordåden den 11 september 2001 har amerikanska myndigheter arbetat intensivt för att förbättra säkerheten på landets flygplatser.

Nästa steg kan vara att ersätta metalldetektorerna med en ny typ av röntgenapparat som visar allt – kanske till och med mer än de flesta vill visa.

”Naken och fet”

Maskinerna använder sig av en teknik som kallas för ”backscatter” – eller återspridning, skriver AP.

Röntgenstrålarna studsar tillbaka, men olika mycket reflekteras beroende på om de stöter på svårgenomträngliga material, som vapen och sprängämnen, eller mer lättgenomträngliga kläder.

Maskinen skalar på så vis bort lagren av kläder – kvar blir en bild som är allt annat än smickrande.

– Den gör i stort sett att man ser naken och fet ut – men man ser allt det här, säger Susan Hallowell och syftar på en pistol och en bomb som hon vid demonstrationen gömt under sina kläder

Elektroniska fikonlöv

Röntgenapparater av den här typen har funnits på marknaden i flera år. De används bland annat för att kontrollera att otillåtna föremål inte tas in på fängelser eller att arbetare vid diamantgruvor inte tar med sig de små värdefulla stenarna hem.

Tekniken är helt ofarlig – strålningsdosen är ungefär samma som solljus.

Ett av problemen med att överföra tekniken till flygplatser är att den kan upplevas som integritetskränkande.

Hallowell, som är chef för säkerhetsutvecklingen vid den amerikanska transportsäkerhetsmyndigheten, berättar att man nu håller på att utveckla en sorts elektroniska fikonlöv. Genom programmering ska ”känsliga kroppsdelar” bli suddiga eller kroppen förvridas så att personen inte går att identifiera.

Ett annat alternativ är att skärmen där röntgenbilden visas placeras så att bara den person som arbetar med det kan se den.

Man hoppas under året att kunna genomföra tester med den nya tekniken vid ett flertal flygplatser i USA.

Nödvändigt ont

Republikanen John Mica, som är ordförande flygtrafikarbetet i representanthusets utskott för transport och infrastruktur, tror att den tekniken är nödvändig. Risken är stor att terrorister kommer försöka att smuggla ombord bomber på flygplanen, menar Mica.

– Jag tror att det kommer att hända. Hotet att någon ska smuggla en bomb genom metalldetektorerna är högst verkligt, säger Mica och nämner ”Skobombaren” Richard Reid som exempel.

Men alla är inte lika förtjusta.

– Allmänheten är villig att acceptera att man nagelfars i säkerhetskontroller, men det finns helt klart gränser för vilka intrång som tolereras, säger David Sobel, som är ordförande för Electronic Privacy Information Center.

Inte aktuellt i Sverige

Sobels uppfattning får stöd av generaldirektören för det svenska Luftfartsverket.

– Det är klart att det pågår en teknikutveckling på det här området, men den typen utav röntgen skulle ju vara integritetskränkande och det är absolut inget som vi funderar på att införa, säger generaldirektör Lars Rekke till Aftonbladet.se.

Hur skulle du själv känna om du tvingades gå igenom en sådan kontroll?

– Det skulle inte vara särskilt trevligt.

Anders Thoresson