"Bagdad-Bob" talar ut i tv

NYHETER

DUBAI

Mohammed Said al-Sahaf, informationsminister under den störtade regimen i Irak, har förhörts av amerikanska trupper. Och släppts. Det sade al-Sahaf själv när han framträdde i al-Arabiyya, en tv-kanal i Dubai, på torsdagen.

Foto: AP SKY
Bagdad-Bob berättade om förhören i en tv-kanal i Dubai.

-Det hölls ett förhör om flera detaljer om mitt jobb, sade al-Sahaf, som såg trött och mager ut.

-En svår tid har förflutit, inte bara för en person utan för alla, sade han i dämpade ordalag.

Han kontaktade amerikanerna via några vänner, uppgav han. Hela intervjun, som spelats in i Bagdad, kommer att sändas på fredagen, sade tv-kanalen. Intervjun utlovas innehålla mycket information om kriget och regimens fall.

Amerikanska militärtalesmän fanns inte tillgängliga för att kommentera uppgifterna.

Al-Sahaf har kallats Komiske Ali och Bagdad Bob för sina uttalanden under krigets slutskede, när amerikanerna intog Bagdad, och för sin vana att hantera laddade vapen under presskonferenser. Men han fanns inte på USA:s lista över de 55 mest efterspanade irakierna.

Den brittiska tidningen Daily Mirror skrev tidigare i veckan att amerikanska soldater hade gripit al-Sahaf vid en vägspärr i Bagdad.

Chefen för al-Arabiyya har tidigare sagt till AFP att han gärna skulle erbjuda al-Sahaf ett jobb.

-Vi ser inga problem i att herr al-Sahaf ansluter sig till oss. För det första är al-Sahaf inte på listan över de 55 mest efterspanade irakierna och han har blivit världsberömd. Vi vore glada att ha honom med i laget, sade chefen, Ali al-Hedeithy, till AFP i april.

TT-Reuters