10 måsten för semestern

Aftonbladet tipsar om prylarna som gör det lätt att slappa

NYHETER

Nu till helgen börjar semestern för hundratusentals svenskar.

Det gäller att vara förberedd – mycket kan gå snett när bleka kroppar ska få välbehövlig sol, ljumma bad och skön vila. Och så myggbett, skavsår och orolig mage...

Här är tio saker som gör att du kan slappa i lugn och ro.

Olyckskorparnas första hjälp

Cederroths Första hjälpen-kudde som går att fästa i bältet, är perfekt att ha med sig på vandringen, cykelturen eller för en kort semesterresa. Kudden innehåller en andningsmask, en blodstoppare, 10 Savett sårtvätt, 15 plåster samt förbandssax.

Pris: 133 kronor.

Lugna magen

Orolig mage kommer ofta som ett brev på posten på semestern. Travello är ett måste för att slippa tillbringa hela resan på toaletten.

38,50 kronor för 16 tabletter på apoteket.

Gör fötterna glada

Det är nästan omöjligt att slippa skoskav och ömma blåsor på sommaren när huden är varm och skör - och skorna nya. Scholls sprayplåster (a) stoppar blåsor och skoskav innan de dyker upp, 69 kronor/ 100 ml. När det är försent, kan Hydra-Gel (b) lindra svedan och hjälpa såret att läka snabbare.

49 - 55 kronor beroende på storlek.

Slipp värken

Drinkar, vätskebrist och sol kan lätt ge huvudvärk. Då kan ett par klassiska Alvedon rädda en rolig kväll. Dock inte ihop med alkohol, det kan ge leverskador! (Välj i så fall till exempel Treo.)

31 kronor för 30 stycken på apoteket.

Panikfilt mot regn och rusk

Den ser ack så liten ut, men utvikt kan den silverglänsande Emergency Blanket både skydda dig mot regn och kyla. Bra om du till exempel går vilse i blåbärsskogen eller tappar årorna i kanoten och du behöver både skydd och ett effektivt sätt att synas bättre.

Pris: cirka 35 kronor.

Skydd mot solen

Solkräm är ett måste - även i ett solfattigt land som Sverige. När solen väl tittar fram är du annars helt oskyddad mot de farliga strålarna. Välj ett solskydd med fuktgivande effekt, här Biotherms Sunfitness med SPF 10.

210 kronor/150 ml.

Bit tillbaka

Ät god mat - men undvik att hamna på myggornas middagsbord. MyggA skrämmer bort både myggor och fästingar. Finns i våtservetter, stick och roll-on.

Från cirka 80 kronor.

Mot sveda och värk

Aj aj aj! Det kan svida rejält både av sol och elaka insektsbett. ACO Kylbalsam kyler och lindrar vid klåda från insektsstick och lättare solsveda.

48,50 kronor/125 ml.

Lindrar efter elaka insekter

Ingen slipper undan otäcka insektsbett på sommaren. After Bite kan lindra både klåda och irritation orsakade av bett och stick.

59,59 kronor/14 ml

Bästa skyddet

Glöm inte kondomerna - man vet aldrig när kärleken slår till. Durex Avanti innehåller inget latex, vilket är särskilt bra för dig som är allergisk.

Pris: 48 kronor/2 stycken.

Petra Weiss, Anders Thoresson