"Hemliga samtal om ny regering"

Uppgifter i Rapport i går

1 av 2 | Foto: AP
Talman Björn von Sydow befarar en regeringskris. Därför har han kallat till samtal med Lars Leijonborg och Alf Svensson.
NYHETER

Riksdagens talman Björn von Sydow har kallat partiledare till hemliga överläggningar om en ny regering.

Det hävdar SVT:s Rapport.

Talmannen oroas för hur Sverige ska styras efter höstens EMU-val.

Enligt Rapport är Björn von Sydow tveksam till att socialdemokraterna kan sitta kvar i regeringsställning med stöd av nej-partierna vänsterpartiet och miljöpartiet.

Befarar regeringskris

Han befarar en regeringskris oavsett om det blir ett ja eller ett nej i höstens folkomröstning. Och han ska därför ha kallat folkpartiledaren Lars Leijonborg och kristdemokraternas ledare Alf Svensson till enskilda samtal om hur landet ska styras.

Lars Leijonborg ville i går inte kommentera uppgifterna. Men Alf Svensson bekräftar att han nyligen kallats till talmannen.

- Men det vore inte korrekt av mig att berätta vad som sades. Det är talmannens sak att avgöra om något av innehållet i samtalet ska kommenteras, säger Alf Svensson till TT.

Inga kommentarer

Men inte heller Björn von Sydow ville ge några kommentarer i går.

Hans pressekreterare Anna Wieslander förnekar dock att det skulle hållits några hemliga samtal om en ny regering efter höstens EMU-val.

Han har alltså inte träffat Svensson och Leijonborg?

- Talmannen träffar löpande partiledare och gruppledare och håller sig därigenom orienterad om deras bedömningar av det politiska läget, säger Wieslander till Aftonbladet.

Gunnar Svensson

ARTIKELN HANDLAR OM