Israel drar tillbaka sina trupper

Stort steg i fredsprocessen - milisgrupper accepterar vapenvila

NYHETER

Fredsprocessen i Israel nådde på fredagen stora framgångar.

Enligt AP rapporterar israelisk tv att israelerna och palestinierna har enats om ett avtal där Israel ska dra tillbaka sina styrkor från norra Gazaremsan och Betlehem på Västbanken.

Samtidigt har islamska milisgrupper accepterat ett tre månadersförbud mot attacker mot Israel.

Tidigt på fredagen kom de första rapporterna om framgångar i förhandlingarna. En palestinsk talesman sa till nyhetsbyrån AP att man närmar sig fredsplanen - som går ut på att Israel ska dra tillbaka sina trupper från norra Gazaremsan och Betlehem på Västbanken. Samtidigt ska de palestinska säkerhetsstyrkorna avväpna milisgrupperna.

Milisgrupper accepterar vapenvila

På eftermiddagen kom nästa besked:

Islamska milisgrupper på Gazaremsan har accepterat ett tre månadersförbud mot attacker mot Israel, säger en milisledare, enligt AP.

Ett formellt tillkännagivande av vapenvilan ska äga rum på söndag, enligt AP.

Ledaren, som vill vara anonym, säger att "dokumentet nu är redo". Ledaren syftar på den överenskommelse som ber de beväpnade grupperna att sluta attackera israelerna under tre månader. Överenskommelsen kräver även att Israel ska upphöra med sina attacker mot palestinierna.

Överenskommelsen förhandlades fram av Hamas, islamska Jihad och den palestinska ledaren Yasser Arafats rörelse, Fatah movement.

Tillbakadragandet inleds på måndag

Strax efter klockan 19, svensk tid, släppte AP uppgiften om att även Israel har accepterat avtalet.

Nyhetsbyrån refererar i sin tur till en palestinsk talesman och israelisk tv.

Avtalet ska ha kommit till stånd i ett möte mellan säkerhetstalesmän från bägge sidor.

Den israeliska armén måste nu gradvis dra sig tillbaka från områden som ockuperats under de senaste 33 månaderna. Tillbakadragandet ska inledas på måndag eller tisdag. Israel har också lovat att upphöra attackerna mot militanta palestinier, rapporterar israelisk tv.

I gengäld ska de palestinska myndigheterna ansvara för säkerheten i de områden som Israel lämnar. Den ska även vidta åtgärder mot palestinier som planerar attacker mot Israel.

Avtalet kan ha slutits redan i morse

Redan på fredagsmorgonen citerade nyhetsbyrån AFP en högt uppsatt palestinsk säkerhetskälla som sa att palestinska och israeliska regeringstjänstemän har enats om ett avtal om ett ''omedelbart militärt tillbakadragande'' från norra Gazaremsan och Betlehem på Västbanken.

- Det slöts ett avtal under ett säkerhetsmöte i dag om att den israeliska armén omedelbart drar sig tillbaka från Beit Hanun, Beit Lahia och Betlehem. Palestinska myndigheten kommer att överta säkerheten i dessa områden, sade källan i morse.

Israelisk räd i natt

Natten till fredagen, bara några timmar innan morgonens förhandlingar, dödades fyra palestinier och en israelisk soldat under en israelisk räd mot en eftersökt Hamas-medlems hus i staden Gaza. Enligt AFP var två av de dödade son respektive bror till Hamas-medlemmen.

Den eftersökte Hamas-medlemmen var själv inte i huset.

Nicklas Hermansson