EU: Rökt mat kan ge cancer

Nu hotar totalstopp för rökt och grillad mat

1 av 4 | Foto: SCANPIX, VIDAR TANGERUD/VG, TRYGVE INDRELID/ AFTENPOSTEN
BÖCKLING, RÖKT SKINKA OCH RÖKT LAX Här är några av svenskarnas mest älskade läckerheter som kan stoppas av EU. Anledningen är att den rökta maten innehåller PAH - ett cancerframkallande gift.
NYHETER

Grillkorven, laxen och den rökta skinkan är hotad.

EU vill stoppa mat med höga halter av ämnet PAH - som kan framkalla cancer.

Tidigare har forskarna trott att det cancerframkallande ämnet PAH främst drabbar människor genom nedfall och förbränning.

Men EU:s vetenskapliga kommitté har nu kommit fram till att vi får i oss minst tio gånger mer PAH via maten än genom luften, skriver Svenska Dagbladet.

I Europa orsakar giftet 30 dödsfall i cancer per en miljon människor varje år.

Genetiska skador

Men ämnet kan även ge genetiska skador. Nu tänker EU-kommissionen föreslå stränga gränsvärden för förekomsten av ämnet i livsmedel.

- Införs ett gränsvärde för PAH i livsmedel är det med tanke på kommitténs rapport mycket osäkert om rökta livsmedel kommer att klara kraven, säger Bente Fabech, expert på PAH vid det danska Födevaredirektoratet, till SvD.

Det innebär att rökt fisk, korv och skinka kan stoppas helt från matbutikerna.

Enligt tidningen är även grillad mat i farozonen för ett totalförbud.

Besked i höst

Martin Slayne, ansvarig för kartläggningen inom EU-kommissionen, säger till tidningen att att man under hösten ska meddela vilka livsmedel, förutom oljor och fetter, som kan komma att omfattas av ett gränsvärde.

Johan Edgar

ARTIKELN HANDLAR OM