Bindefelds hus blev deras fall

Festfixaren ville inte betala - trädgårdsfirma i konkurs

1 av 3 | Foto: URBAN ANDERSSON
NU KOMMER NOTAN Festfixaren Micael Bindefeld anlitade trädgårdsmästarna Hans och Britt-Inger Ericsson för att ställa i ordning hans 7 000 kvadratmeter stora tomt på Värmdö. Uppdraget växte - men nu vill festfixaren inte betala notan. - Vår kontakt med Bindefeld blev början till slutet för vårt företag, säger Hans Ericsson.
NYHETER

I höst står festfixaren Micael Bindefeld inför rätta.

Han anklagas för att ha lurat en trädgårdsfirma på 400 000 kronor.

- Vår kontakt med honom blev början till slutet för vårt företag.

Under en premiärfest i början av 2001 på Grand Hôtel träffade trädgårdsmästarna Britt-Inger och Hans Ericsson festfixaren Bindefeld.

- Han gillade våra handknutna blomsterrosetter som vi hade gjort till festen och erbjöd sig att köpa våra trädgårdstjänster, säger Hans Ericsson.

Två månader tidigare hade Micael Bindefeld AB köpt en villa för 7 425 000 kronor. Tomten på Värmdö är sjönära och på drygt 7 000 kvadratmeter.

Nu behövde han hjälp med att få den i ordning.

- Det var som en dröm. Äntligen skulle det bli slut på gnetandet med småtomter. Bindefeld var nyckeln till de roliga, kreativa och stora jobben, trodde vi, säger Hans Ericsson.

Enligt honom erbjöd sig Bindefeld att hjälpa till med marknadsföringen av deras företag. Därför drogs 100 000 kronor av från fakturan.

- Allt material vi köpte in betalade Bindefeld nettopriser för och arbetskostnaderna skrev vi ner med 20-30 procent. Allt för att göra honom nöjd, säger Hans Ericsson.

Det blev mer och mer arbete på tomten och kostnaderna drog iväg.

Till slut skar det sig mellan trädgårdsmästarna och Bindefeld. Inför midsommaren 2001 avbröts arbetet.

- Vi hade gjort mycket mycket mer än vad vi avtalat från början och han vägrade betala för det.

Början till slutet

I stället har handelsträdgården gått i konkurs.

- Vår kontakt med Micael Bindefeld blev början till slutet för vårt företag.

Nu försöker konkursboet driva in skulden på drygt 400 000 kronor i Stockholms tingsrätt.

- Vi försökte nå förlikning, men vi hittade ingen nivå där vi kunde komma överens, säger Niklas Adler, advokat på Levin & Partners som företräder konkursboet i Stockholms tingsrätt.

Är anspråken skäliga?

- Ett konkursbo går inte in i en process om man inte tror att man har väldigt goda skäl att vinna. Vi hade ingen skyldighet att ta processen från konkursbolaget, säger Niklas Adler.

- Vi gjorde en juridisk bedömning av kraven och kom fram till att vi hade en god chans att få in pengarna.

Micael Bindefeld säger:

- Det är en tvist där parterna är hyfsat oense. Då tycker jag inte att den debatten eller diskussionen ska föras i media. Det finns ju liksom en process som fortgår om det där.

I slutet av oktober är en muntlig förberedande förhandling planerad i Stockholms tingsrätt.

Zendry Svärdkrona