Välkommen till Sverige, ex-president

På Hinseberg står en cell färdig för Biljana Plavsic

1 av 3 | Foto: ANDREAS BARDELL
Här ska Biljana Plavsic, 72, tillbringa minst sex år.
NYHETER

HINSEBERG

Här är krigsförbryterskan Biljana Plavsics nya hem.

Aftonbladet har besökt kvinnofängelset Hinseberg där Biljana Plavsic ska sitta i minst sex år.

Biologiprofessor Biljana Plavsic, 72, är den hittills högsta ansvariga politiker som dömts för krigsförbrytelser på Balkan. Hon har själv valt att få avtjäna sitt straff i Sverige.

I dag sitter hon på Kronobergshäktet i Stockholm men kommer inom kort att föras till någon av landets kvinnofängelser. Vilken anstalt är ännu inte beslutat, men allt talar för att det blir Hinseberg strax norr om Örebro.

Säkraste fängelset

Hinseberg är inte bara landets största kvinnofängelse med sina knappt hundra platser, det är också det säkraste vad gäller rymningar och yttre hot mot fångarna.

- Vi har fått i uppdrag av Kriminalvårdsstyrelsen att utreda på vilket sätt fängelsedomen ska kunna verkställas på bästa sätt. Det finns flera goda anledningar att placera henne här, säger Leif Boman, chef för Hinseberg.

Anstalten ligger naturskönt med sjö på ena sidan, ängar och skog på den andra. Området har en vacker park där hästar och får betar i en hage.

Det kan Biljana Plavsic glädjas åt.

FN:s internationella domstol i Haag dömde henne till elva års fängelse.

Ett år har hon redan suttit som häktad. Om hon friges villkorligt efter två tredjedelar av tiden kommer hon ut tidigast i slutet av 2009. Sin första permission kan hon få först hösten 2005.

På Hinseberg sitter en mycket stor andel långtidsdömda kvinnliga förbrytare. Reglerna är mycket strikta och Biljana Plavsic kommer inte att få några extra förmåner.

För gammal för att jobba

- Det är väckning klockan sju och så släpps alla ut ur sina celler. Frukosten äter man tillsammans i paviljongen och sedan börjar arbetsdagen klockan 07.45, säger kriminalvårdare Mathz Eriksson.

Kvart i åtta på kvällen låses fångarna åter in i sina celler.

Biljana Plavsic är 72 år och pensionär och kan därför inte tvingas till något arbete. Personalen på Hinseberg kommer dock att försöka hålla henne aktiv.

- Hon ska vara här så länge och om hon bara försöker sitta av tiden kommer hon att må dåligt. Här blir man deprimerad av att vara sysslolös, säger Leif Boman.

Olle Castelius