Armén lämnar Gaza på måndag

Och på söndag inleder milisgrupperna vapenvila

NYHETER

Den israeliska armén drar sig tillbaka från delar av Gazaremsan redan på måndag, rapporterar både den vanliga radion och arméradion i Israel.

Och på söndag klockan 11 inleder de islamska milisgrupperna vapenvila, rapporterar den palestinska tidningen al-Ayyam.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan välkomnade på fredagen överenskommelsen mellan Israel och den palestinska myndigheten om den israeliska reträtten först från Gazaremsan och sedan från Betlehem, sade FN-talesmannen Fred Eckhard.

  "Han ser fram emot fortsatt förverkligande av vägkartan, som leder till en permanent lösning på konflikten baserad på Säkerhetsrådets resolutioner 242 (1967), 338 (1973) och 1397 (2202)", sade Eckhard i ett pressmeddelande.

  "Generalsekreteraren lovordar den vitala roll USA spelat i underlättandet av den här avgörande viktiga överenskommelsen", tillade han.

  Enligt en palestinsk källa gick Israel tidigt på fredagen med på att dra tillbaka sina trupper från Gazaremsan och Betlehem som en del i förverkligandet av vägkartan, en fredsplan i tre steg som ska leda till bildandet av en palestinsk stat 2005.

  Enligt israelisk tv kan armén inleda reträtten redan på måndag eller tisdag.

"Inga attacker mot Israel"

På fredagen läckte det ut uppgifter om att islamiska milisgrupper på Gazaremsan har accepterat ett tre månadersförbud mot attacker mot Israel, enligt AP.

På lördagen bekräftades uppgifterna av de tre palestinska grupperna Hamas, Islamiska jihad och al-Fatah. En talesman för Islamiska jihad uppger att planerar att gruppen planerar att utlysa eldupphör inom ett dygn. Vapenvilan ska gälla i tre månader.

Hamas sade sig redan i fredags redo att upphöra med attackerna mot Israel.

Men på flera villkor: Israel måste upphöra med de så kallade riktade morden på ledare för grupperna. Dessutom måste bland annat intrången på palestinsk mark upphöra, avspärrningarna kring palestinska orter hävas och palestinska fångar friges, säger Mohammad al-Hindi som är en högt uppsatt företrädare för Islamiska jihad.

Vapenvilan ska enligt den palestinska tidningen al-Ayyam utlysas samtidigt i Gaza, Ramallah och Kairo klockan 11 på söndagen.

Aftonbladet i går:

Nicklas Hermansson, TT

ARTIKELN HANDLAR OM