Nu flyttar Göran och Anitra ihop

Statsministern: ”Vi letar efter något som är säkert och litet”

1 av 3
Anitras lägenhet
NYHETER

Hans våning är på 275 kvadratmeter, hennes på 162.

Statsminister Göran Persson och Anitra Steen ska bo tillsammans i dem båda.

Aftonbladet har lyft på taket till bostäderna.

I går berättade Göran Persson för första gången i en utförlig intervju i Aftonbladet om livet med Systembolagets vd Anitra Steen:

– Från första juli flyttar jag från Malmö. Lägenheten är uppsagd och jag och Anitra flyttar ihop på två ställen. Hon flyttar in till mig på Sagerska och vi ska bo ihop i hennes lägenhet på Kungsholmen.

I statsministerbostaden Sagerska huset disponerar Göran Persson en lägenhet på 275 kvadratmeter högst upp i huset. 100 kvadratmeter räknas som representationsyta, kvar är alltså 175 kvadratmeter som är Perssons helt privata bostad.

Hemligstämplade

Ritningarna från ombyggnaden av Sagerska huset till statsministerbostad 1991 är hemligstämplade av säkerhetsskäl. Men enligt originalritningarna från 1893 har tidigare fruns sängkammare, herrns sängkammare och barnkammaren legat på översta våningen. Intill låg kammarjungfruns rum och herrns väntrum.

Statsministern lär känna igen sig när han flyttar in hos Anitra Steen. Hennes lägenhet på Kungsholmen är från samma tidsperiod, byggd 1884, med högt i tak och från början utrustad med pigkammare vid köket.

”Härligt område”

Steens sexrummare är på 162 kvadratmeter och ligger en trappa upp i det vackra gamla huset, med golvmosaik och takstuckatur i trapphallen.

Louise Eriksberger Thorell har en butik i huset:

– Det här är ett härligt område, mycket liv och rörelse och krogar.

Grannen Marianne Alm gillar också läget:

– Han är hjärtligt välkommen i huset. Det är en helt underbar fastighet, lugnt och nära stan och affärer.

Hoppas på lägre hyra

En annan av grannarna i fastigheten, Lourdes Lindsay, har till och med förhoppningar om lägre hyra när statsministern flyttar in:

– Vad roligt att han blir vår granne. Hoppas att han kan få ner hyran.

Men mycket tyder på att Göran Persson inte blir så långvarig i huset. Han och Anitra Steen letar redan efter en gemensam, mindre lägenhet. Gärna en trea på Södermalm:

– Vi letar efter något som är säkert och litet. Jag ska aldrig mer ha en stor lägenhet. Det är fruktansvärt mycket bekymmer med en stor lägenhet. Kompakt och diskret vill jag ha. I Malmö har det varit mycket stort och i det mest utsatta läge man kan tänka sig. På det sättet var det en väldigt dålig position, sa Göran Persson till Aftonbladet i går.

Aftonbladet i går:

Joachim Kerpner

ARTIKELN HANDLAR OM