Svenska Sara ute ur krigets Liberia

Vilar ut i Freetown i grannlandet Sierra Leone

NYHETER

Den svenska sjuksköterskan Sara Kitabwalla har lyckats lämna Liberias huvudstad Monrovia och befinner sig nu i Freetown i Sierra Leone.

Enligt TV 4:s Nyheterna lyckades Sara Kitabwalla fly från det krigshärjade Liberia någon gång under lördagen, enligt uppgifter från hennes sambo.

Foto: Läkare utan gränser
Sjuksköterskan Sara Kitabwalla, 36, är voluntär för Läkare utan gränser i Liberia.

Hon befann sig i den amerikanska ambassadbyggnaden tillsammans med fyra andra personer. Ambassaden ligger några hundra meter från biståndsorganisationen Läkare utan gränsers kontor i Monrovia. På kontoret som har omvandlats till sjukhus med 300 patienter har Läkare utan gränser nio personer kvar. På ambassaden, som tömts på amerikansk personal, väntade fem personer från organisationen på evakueringen.

Organisationen hade kontakt med Sara Kitabwalla och hennes kollegor senast i fredags kväll och då var de välbehållna. Men de fem har begränsad kontakt med omvärlden. Batterierna till deras mobiltelefon hade tagit slut.

Fast i ambassaden

Utanför huset har intensiva strider rasat mellan rebeller och regeringsstyrkor de senaste dagarna. Under lördagen avstannade de tillfälligt, men gruppen satt fast i ambassaden i väntan på evakuering.

– De hade fått besked av FN att de skulle evakueras i torsdags, men det gick inte, säger Frida Lagerholm, pressekreterare för Läkare utan gränser i Sverige.

När teamet nu är framme i Freetown i Sierra Leone kommer de möta ett kristeam med två psykologer.

Lugnt på lördagen

Kampen om makten i den första självständiga afrikanska republiken, som grundades av frigivna slavar i USA under 1800-talet, har ständigt förbisetts av resten av världen. Ett av de blodigaste krigen i modern historia har dessutom spritts till grannländerna Sierra Leone och Elfenbenskusten, där bland annat barnsoldater som är beredda att döda för en bit mat har skapat en region av tragedi och fullständigt kaos.

Striderna i och omkring den liberianska huvudstaden Monrovia pågick fram till torsdagen. Men på lördagen var läget relativt lugnt. Regeringstrupper patrullerade gatorna och enligt militära källor till AFP hade rebellerna omgrupperat sig ungefär tre mil utanför staden. Utanför den amerikanska ambassaden, där Sara Kitabwalla befann sig, hade en grupp människor samlats för att kräva handling från Bush. ''Vi vill ha fred, stoppa kriget'', mässade de enligt Reuters reporter.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM