"Ta ansvar, USA"

Frankrike uppmanar USA att skicka fredsstyrkor till Liberia

Foto: AP
Demonstranter vädjar om Bushs hjälp för att lösa situationen i Liberia.
NYHETER

Frankrikes utrikesminister Dominique de Villepin uppmanade på lördagen USA att ta ansvar för en fredsbevarande styrka till krigshärjade Liberia.

Han betonade samtidigt att styrkan bör vara internationell.

- Frankrike har tagit sitt ansvar i Elfenbenskusten, Storbritannien i Sierra Leone och USA har historiska band till Liberia, sade Dominique de Villepin till reportrar i Ghana.

Liberia grundades av frigivna slavar i USA under 1800-talet och är det enda afrikanska landet med direkt anknytning till Amerika.

- Styrkan måste vara internationell. Låt oss tillsammans finna den bästa lösningen, sade de Villepin också. På lördagen avslutade han en Afrikaresa där han bland andra träffade Ghanas president John Kufuor, som är ledare för den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas.

Kort vapenvila

Det var Ecowas som i mitten av juni medlade fram en vapenvila mellan den liberianske presidenten Charles Taylor och de två rebellgrupperna Lurd och Model. Vapenvilan blev dock kortvarig.

I torsdags sade även Storbritanniens FN-ambassadör Jeremy Greenstock att USA borde ingripa. Senare samma dag uppmanade USA:s president George W Bush Taylor att avgå.

USA:s regering har dock inte tagit ställning till om landet ska ingripa. Enligt Hans Dahlgren, kabinettssekreterare på svenska utrikesdepartementet och EU:s särskilde representant för Liberia, Sierra Leone och Guinea, funderar amerikanska UD på saken. Man väntar också på vad president Bush stundande resa till Afrika kan föra med sig.

Lugnt på lördagen

- En viktig sak som händer nu är också att säkerhetsrådet skickar en egen mission till området, säger Dahlgren till TT och nämner att gruppen från säkerhetsrådet, under ledning av Greenstock ska besöka Nigeria, Ghana och några till av Liberias grannländer.

I Liberias huvudstad Monrovia var läget på lördagen lugnt. Regeringstrupper patrullerade gatorna och enligt militära källor till AFP hade rebellerna omgrupperat sig ungefär tre mil utanför staden.

I fredags utropade rebellgruppen Lurd en vapenvila för att undvika ''en grotesk humanitär katastrof''. Även regeringssidan lovade att sluta skjuta. På lördagen hördes endast sporadisk skottlossning i ett område nära hamnen.

Utanför den amerikanska ambassaden hade en folksamling samlats för att kräva handling från Bush. ''Vi vill ha fred, stoppa kriget'', mässade de enligt Reuters reporter.

TT