"Dödliga sjukdomar kan börja spridas"

Läkare varnar för epidemier i Liberia

NYHETER

Det var ett gott tecken att striderna i Liberias huvudstad sattes i pausläge under lördagen.

Men nu varnar läkare i huvudstaden för risken att dödliga sjukdomar som kolera skulle börja spridas.

När de senaste dagarnas strider var som mest intensiva lyckades rebellgrupper ta sig hela vägen in i Monrovias centrala delar. Det kom rapporter om eldstrider på huvudgatan Broad Street. Många invånare flydde då till de delar av staden som ansågs minst farliga.

Samtidigt har tillgången på mat, vatten och medicin varit dålig. Hjälparbetare i staden varnar för risken att epidemier kan börja florera.

Kolera i skola

Läkare utan gränser (MSF) besökte på lördagen en skola i stadsdelen New Kru Town. Uppemot 10000 människor trängdes i klassrummen och korridorerna.

Enligt Forkpa Watson, som fungerar som ledare för flyktingarna, finns det många kolerafall i skolan.

Det fanns på lördagen ingen uppgift om huruvida någon hade dött av kolerautbrottet, men MSF-personal behandlade många sjuka.

- Kolera är endemiskt i Liberia. Förra året, när läget var lugnt i Monrovia, fanns det 800 registrerade fall, men inga dödsfall, sade MSF-chefen Alain Kassa.

Rapporter om liknande situationer kom på lördagen in från flera håll runt om huvudstaden.

Plundrare drog fram

Samtidigt vågade allt fler under dagen lämna sina gömställen för att uppsöka sina hem. Plundrare drog fram i staden och många vill försöka rädda så mycket som möjligt av sina ägodelar.

Enligt Reuters begav sig många människor också till redan plundrade affärer för att se om något kunde räddas. Ett mindre antal affärsmän försökte sälja kryddor och enklare mat från provisoriska stånd.

TT