Iran förhandlar om al-Qaida-utlämningar

NYHETER

TEHERAN

Iran är indraget i hemliga förhandlingar om utlämning av misstänkta al-Qaida-medlemmar till Egypten, Kuwait och Saudiarabien, uppger diplomatkällor.

Enligt källorna kan en utlämning innebära det hårdaste slaget hittills mot terrornätverket sedan det USA-ledda kriget mot Afghanistan. Det ryktas om att några av ledaren Usama bin Ladins närmaste män sitter i häkte i Iran.

Regeringen i Teheran tillkännagav i maj att ett antal medlemmar av terrornätverket gripits i landet. Det framgick emellertid inte när de skulle ha gripits, eller hur många de är.

En regeringstalesman sade på lördagen att många av dem fortfarande inte har identifierats. Dessutom kommer de identiteter som är eller blir kända sannolikt aldrig att offentliggöras, tillade han.

Tre toppnamn

Diplomater i Teheran tror att tre personer ur al-Qaidas absoluta toppskikt finns i Iran. En är den egyptiskfödde Said al-Adel, som tros ha övertagit tredjepositionen när den militäre ledaren Muhammad Atif dödades i Afghanistan i slutet av 2001.

En andra är Saad bin Ladin, en av Usama bin Ladins söner. Han är strax över 20 år gammal och tros ha fått en framträdande position inom terrornätverket.

Den tredje al-Qaida-medlemmen som enligt de diplomatkällor AFP talat med sannolikt sitter häktad i Iran är Sulaiman Abu Ghaith, född i Kuwait.

Den Dubai-baserade satellit-tv-kanalen al-Arabiyya rapporterar att även al-Qaidas andreman, Ayman al-Zawahiri, kan finnas bland de gripna. al-Zawahiri är född i Egypten och är ledare för den förbjudna gruppen Islamiska jihad i hemlandet. Tv-kanalen åberopar västerländska diplomatkällor.

Det iranska utrikesdepartementets talesman Hamid-Reza Assefi förnekade emellertid att Saad bin Laden och Ayman al-Zawahiri skulle finnas bland de häktade, rapporterar DPA.

Svårigheter

Förhandlingarna om utlämning ska enligt AFP:s källor ha pågått i flera veckor men stött på hinder på vägen. Iran och Egypten upprätthåller diplomatiska förbindelser endast på lägsta nivå. Vidare har Saad bin Ladin fråntagits sitt saudiska medborgarskap, liksom Abu Ghaith har fråntagits sitt kuwaitiska.

De problemen ska ha dominerat diskussionerna som har förts under besök i Teheran de senaste veckorna av den saudiske utrikesministern Saud al-Faisal och Kuwaits inrikesminister schejk Mohammad Khalid al-Sabah.

Det är oklart hur långt parterna har kommit i förhandlingarna, men enligt en arabisk diplomat gjordes framsteg inte minst under det saudiska besöket.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM