Taxfree - på tåget

Orientexpressen till Norge lockar med billig sprit, tobak och godis

NYHETER

GÖTEBORG-KORNSJÖ-GÖTEBORG. Åk tåg och köp billig sprit.

Det kan man göra om man åker från Göteborg till Norge.

- Vi är en rullande färja, säger Orientexpressens styrelseordförande Henric Carlsson.

Foto: BJÖRN LINDAHL
TAR SIG ETT JÄRN - PÅ JÄRNVÄGEN Margareta Rydén och Eva Olsson väljer bland whiskysorterna i tågets affär. Famous grouse-whiskyn är cirka 150 kronor billigare per liter på tåget än på Systembolaget.

Billig sprit, festande firmagäng och Jack Vegas-apparater har tidigare varit förknippat med båtkryssningar. Nu försöker ett privat tågföretag konkurrera genom att erbjuda tur-och-returresor mellan Göteborg och norska Kornsjö, några kilometer från den svenska gränsen.

På tåget finns en bar med fullständiga rättigheter, trubadur, mat och inte minst - en affär full med billig alkohol, tobak och godis.

Martini och tobak

Där står Margareta Rydén, 64, i vars påse det ligger en flaska Martini och en limpa cigaretter.

- Vi är ett gäng kolleger som en gång i månaden gör något ihop. Billig sprit är ett plus, säger hon medan hennes varor packas ihop i en plastpåse och försluts.

Påsen kan hon och de andra hämta ut efter att den norska gränsen passerats. Efter 20 minuter i Kornsjö går tåget tillbaka till Göteborg.

För jobbarkompisarna från skattemyndigheten i Oslo Elisabeth Berg, 45, och Nanny Moen, 42, är partyt över efter en dag i Göteborg.

- Vi är på en fylletur, en jentetur. Det är mycket billigare med alkohol här, säger Elisabeth.

Från början var målgruppen norrmän men i dag är hälften av kunderna svenskar, säger Henric Carlsson, på Svenska Orientexpressen som driver Bordertrain.

Siktar på Kiruna

Företaget hoppas att kunna öppna nya linjer i Norrland redan i år. En framtidslinje är mellan Kiruna och Narvik.

Tycker du att ni har hittat ett bra sätt att kringgå bestämmelserna?

- Absolut inte. Vi ser det som gränshandel och vi följer den lagstiftning som finns i EU, och vi betalar samma skatt som alla andra gör.

Vid Jack Vegas-maskinen i en av de bakre vagnarna står Jessica Häggström, 29, och Daniel Savkovic, 22.

- Vi hade planerat att gå på bio men så fick vi gratis biljetter. Jag hade trott att det skulle vara fler yngre, säger Jessica.

- Båten slår tåget, säger Daniel Savkovic.

Så här billigt är det

Christina Larsson