Pyromandåd i Bohuslän

Två stora varuhus sattes i brand

Foto: Marco Iaconelli/ iFotograf.com
NYHETER

Flera kraftiga bränder bröt ut i bohusländska Svinesund under söndagsmorgonen. Fem butiker har totalförstörts.

Polisen misstänker att bränderna är anlagda.

Det var vid halvfem-tiden på söndagsmorgonen som polisen fick in det första larmet om tre bränder i Nordby drygt fem kilometer utanför Svinesund vid norska gränsen. En offentlig toalett, ett virkesupplag och en rishög stod då i ljusan låga.

Strax därefter kom larmet om en brand vid köpcentret Veteranen inne i Svinesund. Branden startade på mitten av en drygt hundra meter lång byggnad som huserar ett tiotal affärer. Fem butiker har brunnit ner till grunden, bland annat en tv-butik och en klädbutik.

- Av 2 500 kvadratmeters butiksyta har minst tusen kvadratmeter förstörts helt och hållet, säger räddningschef Bernt Eriksson.

Siwert Hjalmarsson äger den utbrända tv-butiken.

- Det känns helt tomt, det är för djävligt. 20-års arbete är borta, säger han till TT.

Han var på väg hem från semestern när han fick besked om bränderna.

- Ekonomiskt är det stora summor det handlar om, hur mycket vet jag inte ännu. Men det värsta är att all tid och allt arbete vi har lagt ner brunnit upp, fortsätter han.

Polisens teori: pyroman

Eftersläckningarbetet pågår för fullt på söndagseftermiddagen och man räknar med att hålla på till nio-tiotiden på kvällen.

Totalt har 22 brandmän från brandkårerna i Strömstad, Skee, Tanum och norska Halden kämpat för att släcka de olika bränderna.

Polisen arbetar efter teorin att bränderna är anlagda och tror att det rör sig om en pyroman.

- Man kan misstänka att det är anlagt för så här många bränder kan inte självtända, säger Per-Olof Falk, inre befäl vid polisen i Strömstad.

Köpcentret Veteranen ägs av fyra norrmän från Halden.

- Det var den värsta tidpunkten detta kunde ha skett på, säger en av ägarna, Roger Caspersen till den norska nyhetsbyrån NTB.

Polisen har ännu ingen misstänkt för bränderna. Teknisk personal anlände till platsen på söndagseftermiddagen.

Ingen människa har kommit till skada.

Åsa Asplid, TT