"Omedelbar vapenvila i Israel"

Och nu har den israeliska armén börjat dra tillbaka trupperna

NYHETER

Efter nära tre år av våld utlyste palestinska Hamas, Islamiska jihad och Fatah-rörselsen på söndagen en omedelbar vapenvila i sin väpnade kamp mot Israel.

Och sent på söndagen började Israel dra tillbaka sina trupper från norra Gazaremsan, rapporterar Reuters och AFP.

Foto: AP
Palestinska säkerhetsofficerer samtalar med en israelisk officer vid Netzarim, passagen mellan norra och södra Gaza, som öppnades på nytt i dag.

Enligt vittnen och palestinska säkerhetskällor rullade armén ut ur staden Beit Hanoun i riktning mot den israeliska gränsen. Israelisk tv visade även bilder på bepansrade fordon som passerade över gränsen till Israel från norra Gazaremsan.

Att dra tillbaka soldater och överlämna kontrollen till palestinska säkerhetsstyrkor är ett viktigt steg i den så kallade vägkartan för fred i Mellanöstern.

Enligt fredsplanen, som stöds av USA, EU, FN och Ryssland, ska Israel stegvis dra sig tillbaka i utbyte mot palestinska krafttag mot terrorverksamhet. Processen ska slutligen leda till utropandet av en palestinsk stat år 2005.

Vapenvila utlyst

I ett gemensamt uttalande - som Hamasledaren Abdel Aziz Rantisi läste upp via telefon till nyhetsbyrån AP - deklarerade Hamas och Islamiska jihad, kända för att skicka självmordsbombare mot Israel, att de ''har avbrutit alla militära aktioner mot sionistfienden''.

På söndagskvällen utlyste även den palestinska presidenten Yasser Arafats Fatah-rörelse ett omedelbart uppehåll i attacker mot Israel, rapporterar AFP.

''Vi, i rörelsens namn, tillkännager för alla fredliga och frihetsälskande länder och krafter i världen vår förbindelse till en vapenvila så som det stipulerades i det egyptiska initiativet'', stod det i uttalandet.

Krav på israeliska motprestationer

Vapenvilan ska gälla i tre månader, både inne i Israel och i de palestinska territorierna. Men islamistgrupperna ställer samtidigt en mängd krav på israeliska motprestationer.

Arméräder och mord på utvalda måste upphöra, liksom husrivningar, förstörelse av jordbruksmark och belägringen av presidenten Yasser Arafat. Dessutom kräver de båda radikala rörelserna att palestinska fångar ska släppas fria.

Israel reagerade kallsinnigt och avfärdade vapenvilan. Regeringen kräver att Palestinska myndigheten ska avväpna och upplösa Hamas och likasinnade grupper.

- Jag upprepar vad utrikesminister Silvan Shalom sade för ett par timmar sedan till USA:s nationella säkerhetsrådgivare Condoleezza Rice - vapenvilan är en tickande bomb eftersom den i verkligheten bevarar terrorns infrastruktur, sade Gideon Meir vid utrikesdepartementet till Reuters.

Rice på besök

USA har dock satt press på Israel att visa återhållsamhet, och på söndagen träffade den amerikanska säkerhetsrådgivaren Condoleezza Rice den israeliske premiärministern Ariel Sharon i Jerusalem.

I lördags kväll mötte Rice den palestinske regeringschefen Mahmud Abbas.

Till en början stod paradoxalt nog inte Abbas och Arafats Fatah-rörelse, vanligtvis betydligt mer moderat än Hamas, bakom söndagens vapenvila.

Fraktioner inom Fatahs oregerliga väpnade gren al-Aqsa-martyrernas brigader har tidigare avvisat talet om eldupphör. Samtidigt har ett antal ledarfigurer inom Fatahs centralkommitté satt sig på tvären. Orsaken uppges vara ilska över att de utelämnats från förhandlingarna, som leddes av den fängslade men omåttligt populäre Fatah-ledaren Marwan Barghouti.

Reträtt i Gaza

- Ingen frågade dem, eftersom de inte har något inflytande på gatan. Därför försöker de förstöra processen, sade Hafiz Bargho uti, Marwans släkting och chefredaktör för den palestinska dagstidningen al-Hayat al-Jadida, på söndagseftermiddagen till TT.

Men Fatah anslöt sig alltså senare till vapenvilan eller utropa en egen. Ett eldupphör är livsviktigt för Abbas, som saknar starkt stöd från den palestinska allmänheten och inte vågar sig på en direkt konfrontation med Hamas.

Två skadade på söndagen

På söndagsmorgonen uppgav palestinska säkerhetskällor att två palestinier skadats i en sammandrabbning med israelisk militär på norra Västbanken. För en av dem, en 22-årig man, uppgavs tillståndet vara kritiskt.

Sammandrabbningen mellan beväpnade palestinier och israeliska soldater ägde rum i Qalqiliyya, som ligger nära gränsen mot Israel och som ofta har varit utgångspunkt vid attentat inne i Israel.

Israeliska militärkällor rapporterade också om flera granatanfall mot judiska bosättningar i Gazaremsan under natten till söndagen. Ingen människa kom till skada.

aftonbladet.se, TT