Svenska sjuksystern i säkerhet

Sara Kitabwalla snart hemma i Sverige

NYHETER

STOCKHOLM

Snart är den svenska sjuksköterska Sara Kitabwalla hemma i Sverige igen. Hon räknar med att lämna Sierra Leone, dit hon evakuerats, på måndagen.

Foto: Läkare utan gränser
Sara Kitabwalla.

– Jag mår bra. Jag är i säkerhet nu, så det är ingen fara, säger hon till TT. Samtidigt beskriver hon en mardrömslik situation där människor staplar upp döda kroppar i ett rop på hjälp.

Hennes sista minnen från Liberia är bilden av människor i desperation. Tillsammans med fyra kollegor från den internationella hjälporganisationen Läkare utan gränser kunde hon lämna det krigsdrabbade landet på lördagen efter ett eld upphör. Då hade de suttit fast i flera dagar på den amerikanska ambassaden i huvudstaden Monrovia.

– När vi väl tog oss utanför ambassadområdet såg man alla de här tusentals människorna som bara irrade omkring och inte visste vart de skulle ta vägen. Jag kan aldrig glömma folks blickar, berättar Sara Kitabwalla, 36.

Knastrig telefonlinje

TT når henne på en knastrig telefonlinje i Freetown i Sierra Leone där hon varit i ett dygn sedan evakueringen. Hon hann vara i Liberia i tio dagar, en vistelse som skulle ha varat i tre veckor.

– Jag hann uträtta lite i alla fall. Jag kom på torsdagen och stridigheterna började på tisdagen.

Enligt Liberias hälsovårdsminister Peter Coleman dödades minst 220 människor, mest civila, i striderna mellan tisdagen och fredagen den gångna veckan. Strider som Sara Kitabwalla hamnade mitt uppe i.

– Det var en fruktansvärd humanitär katastrof. Människor som befann sig i läger utanför stan hade tagit sig in till centrala Monrovia. Det var utbrott av kolera och malarian ökade. Det var undernäring, mässlingsfall och diarréer - sådant som människor dör av.

Upprätta ordning

Läkare utan gränser gjorde om sitt kontor till sjukhus. Där arbetar ett team på nio personer fortfarande kvar. President Charles Taylor beordrade på söndagen en specialstyrka att upprätta ordning i den laglösa huvudstaden. Liberia har härjats av krig av och till under 14 år. Lurd och den andra rebellrörelsen Model försöker störta presidenten som har åtalats för krigsförbrytelser i Sierra Leone. Sara Kitabwalla kom precis hem från en åtta månader lång tjänstgöring i Sierra Leone innan hon åkte till Liberia.

– Jag var hemma i tre dagar. Jag jobbade med liberianska flyktingar hela tiden i Sierra Leone och jag har jobbat tidigare i Liberia, så jag kände till konflikten.

Ropade på hjälp

Flera västafrikanska ledare mötte FN:s säkerhetsråd i Nigeria på söndagen för att försöka få ett slut på krisen. Rösterna höjs nu för att USA ska leda en internationell fredsstyrka. Många anser att USA har en historisk plikt att ta på sig ansvaret - Liberia grundades på 1800-talet av frigivna slavar från USA. Och Sara Kitabwalla såg och hörde själv hur människorna i Liberia ropade på hjälp från omvärlden.

– De var verkligen desperata. Man hade välkomnat vem som helst, men vädjade speciellt till amerikanerna. De staplade upp döda kroppar utanför amerikanska ambassaden.

Hon väntar nu på att få åka hem och räknar med att kunna lämna Sierra Leone på måndagen. Sambon Örjan Johannesson, 31, väntar hem henne till Stockholm på tisdag.

– Det känns jätteskönt. Hon har varit mitt i en krigshärd. Hon själv har nog varit lugnare än vi har varit här hemma, säger han till TT.

Malin S Ånell/TT