"Doldisprinsen" ska vila i Sverige

Han begravs bredvid prins Bertil på Haga

1 av 3 | Foto: PRIVAT
TILLSAMMANS Prins Carl och hans norska hustru Kristine. Fotot är taget i samband med prins Carls 80-årsdag, den 10 januari 1991.
NYHETER

Prins Carl Bernadotte ska begravas på Kungliga begravningsplatsen, i Hagaparken i Stockholm.

Han kommer att vila i närheten av prins Bertil.

Aftonbladet har besökt Kristine, änka till den okände Bernadotten, i parets hem på den spanska solkusten.

Prins Carl blev 92 år, men hans död kom ändå som en överraskning. Han hade opererats en vecka innan i Málaga, för lårbensbrott, men var på bättringsvägen.

- Carl hade redan börjat stiga upp ur sjukhussängen och såg fram emot att snart åka hem igen, berättar Kristine.

Dottern Madeleine hade rest till Spanien från grekiska ön Korfu, för att vara nära sin far vid operationen. Då allt gick väl reste hon tillbaks hem, men fick några dagar senare beskedet om hans död.

"Snäll och humoristisk"

- Min far hade en otrolig livsglädje. Han var snäll och humoristisk och klar i huvudet livet ut, berättar Madeleine.

Carl och Kristine har i alla år varit svenskkolonins eget prinspar. Men i hemkommunen Benalmádena har de kort och gott tilltalats som "Don Carlos" och "Doña Cristina". Smeknamnen fick de på den tiden alla kände alla i byn.

Prinsparet har bott året runt i Spanien sedan 1960-talet och tillbringat de flesta jular med släkten i Norge. Under senare år var prins Carls hälsa sämre, men då fick de i stället besök i Spanien.

Trivdes hemma

Det senaste året har både kung Harald och drottning Sonja samt Märtha Louise varit nere på Costa del Sol.

Enligt Kristine njöt prins Carl av att bara vara hemma. Hans syn var kraftigt nedsatt mot slutet och han behövde speciella glasögon för att kunna se på tv.

Begravs i Stockholm

Prins Carl Bernadotte kommer att begravas på Kungliga begravningsplatsen, i Hagaparken i Stockholm. Där vilar bland annat prinsessan Margaretha och prins Carls föräldrar Carl och Ingeborg. Den senaste som begravdes på platsen var prins Bertil.

Begravningsceremonin kommer att bli privat och familjär. I enlighet med prins Carls önskemål och livsfilosofi ska ceremonin vara så ljus och glad som möjligt.

Mats Björkman