Jakten på Saddam trappas upp

Fler än 60 personer har gripits

NYHETER

Förra veckan konstaterades att USA inte lyckats döda Saddam Hussein när de bombade en bilkonvoj.

Nu intensifieras jakten på ex-diktatorn och de som är lojala med honom.

Hittills har fler än 60 personer gripits i ”Operation Sidewinder”.

Saddam Hussein fortsätter att gäcka de alllierade styrkorna.

USA:s militär trodde – och hoppades – att man lyckats komma åt honom när man bombade en bilkonvoj som försökte fly landet i samband med Bagdads fall, men en DNA-analys visade förra veckan att Saddam inte fanns bland offren.

”Väldigt stor chans att gripa Hussien”

USA:s man i Irak, Paul Bremer, säger i en BBC-intervju misslyckandet med att gripa eller döda Hussein har medfört att attackerna mot de allierade troligtvis kommer att fortsätta.

– Det faktum att vi inte vet vad som har hänt honom gör att Baath-anhängarna kan gå omkring och säga att Saddam och partiet kommer att återvända, så samarbeta inte med de allierade, säger Bremer.

Bremer hävdar ändå att chansen för att gripa Hussein är väldigt hög.

Överväldigande stridskraft”

För att krossa det återstående motståndet har de allierade nu startat ”Operation Sidewinder”. Operationen inleddes med över 20 samtidiga räder i området norr om Iraks huvudstad Bagdad.

Den amerikanska militären uppger att man sammanlagt gripit över 60 personer, samt beslagtagit vapen och dokument som kan vara värdefulla för underrättelsetjänsten.

– Vi går in med sådan överväldigande stridskraft att de inte ens kommer att tänka på att skjuta mot oss, sade överstelöjtnant Mark Young innan operationen inleddes.

”Sidewinder”, som är den tredje liknande insatsen de senaste veckorna, kommer efter en rad attacker mot de allierade styrkorna.

Enligt militären kommer operationen att pågå flera dagar.

Anders Thoresson