Topphemligt CIA-skämt avslöjat

Terroristgrupp som fått namn av Dickensfigur skulle attackera tomten

NYHETER

Informationen i en CIA-rapport som varit hemligstämplad i nästan 30 år har avslöjats.

Och nu visar det sig att innehållet bara vara ett skämt, påhittat av lustiga agenter.

Men den amerikanska regeringen har nog lätt att hålla sig för skratt.

Rapporten handlar om en påhittad terroristgrupp, "Ebenezer Scrooge", som CIA misstänkte skulle attackera jultomten och hans renar – på självaste julafton, enligt den kanadensiska tidningen Ottawa Citizen.

Det bör kanske nämnas att Ebenezer Scrooge är girigburken från Dickens julsaga "En spökhistoria vid jul".

Sändes till Vita huset

Historien om den topphemliga rapporten inleddes 1974, då internationell terrorism var påtaglig. Flygplan kapades och bomber detonerade. När julen närmade sig kände agenterna för att lätta upp stämningen – så de kryddade rapporten om global terrorism med det påstådda hotet mot jultomten. Sen sände de, som brukligt, rapporten till Vita huset.

Gömdes undan av CIA

Här är några rader ur innehållet:

"En ny organisation av okänt slag som går under namnet 'Group of the Martyr Ebenezer Scrooge' planerar att sabotera den årliga kurirflygturen för Nordpolens regering. Chefkuriren och premiärminister S. Claus har meddelats, och säkerhetspådrag pågår runt om i världen."

Rapporten stämplades som ”hemlig” och gömdes undan av CIA, den amerikanska underrättelsetjänsten.

Regeringen kritiseras

Forskare som nyligen avslöjade rapportens innehåll säger att skämtet, som varit hemligstämplat i decennier, säger mer om den amerikanska regeringens besatthet av att undanhålla information från folket, än författarnas svarta humor.

– Det här visar att systemet inte handlar om att skydda riktiga säkerhetsärenden, säger Thomas Blanton, chef för det nationella säkerhetsarkivet i USA, som offentliggjorde rapporten.

– Det mesta som regeringen hemligstämplar hålls hemligt för att undvika pinsamheter, säger Blanton, enligt Ottawa Citizen.

Nicklas Hermansson