Elektrikerstrejken är över

Parterna sa ja till medlarnas bud i kväll

NYHETER

Den pågående elektrikerstrejken är över.

Vid halv tio-tiden på måndagskvällen sade både Elektrikerförbundet och arbetsgivarorganisationen Elektriska Installatörsorganisationen (EIO) ja till medlarnas bud.

Det nya avtalet är ettårigt och gäller fram till mars nästa år.

– Vi är mycket nöjda med resultatet, och kan konstatera att Elektrikerförbundet trots 53 dagars konflikt inte fick till stånd några betydande förändringar i kollektivavtalet, säger EIO:s förhandlingschef Åsa Kjellberg Kahn.

Även hennes motpart, Elektrikerförbundets förhandlingschef Ronny Wenngren, säger sig vara nöjd:

– Det känns otroligt skönt. Vi har fått ett bra avtal. Det här har inte varit en konflikt om pengar utan en konflikt om principer och regler.

– Det nya avtalet innebär ett klargörande av vårt lönesystem och nya regler för våra traktamentsarbetare till exempel när gäller restider och rätt att vara tjänstledig för personliga behov. Vi har också kommit överens om gemensamma arbetsgrupper som ska titta på pressade byggtider, boendestandarden vid traktamentsarbeten, övertid, pensioner och försäkringar, säger Ronny Wenngren.

Vill ha översyn av konfliktreglerna

EIO:s förhandlingschef Åsa Kjellberg Kahn säger att pressade byggtider är en viktig fråga.

– Men elektrikerfacket ville ha en reglering i kollektivavtalet om pressade byggtider som skulle innebära att man fick ett lönelyft på 25 procent om det var pressade arbetsförhållanden på ett visst sätt. Ett annat huvudkrav var att man ville förstärka ackordtvånget. Inget av dessa krav har förbundet fått tillgodosedda.

– Elektrikerfackets agerande visar tydligt att en översyn av konfliktreglerna är nödvändiga.

Under konflikten har cirka 140 elektriker strejkar på tolv arbetsplatser runt om i landet.

TT