Connex åker ut ur Storbritannien

NYHETER

LONDON

De brittiska myndigheterna sade på fredagen upp det franska järnvägsbolaget Connex kontrakt på att driva pendeltågstrafik i Londonområdet. I stället tar staten tillbaka driften av linjen.

Foto: AP
Passagerare väntar på plattformen vid London Bridge-stationen, där ett Connex-tåg anländer.

Statliga Strategic Rail Authority (SRA), som övervakar den brittiska järnvägstrafiken, motiverade beslutet att slänga ut Connex med att företaget misskött sig ekonomiskt.

Connex, som bland annat också driver Stockholms tunnelbana, ska vara borta från Londontrafiken senast den 31 december i år. Då utlöper det nuvarande avtalet om statligt stöd till Connex-trafiken.

– Jag tänker inte lägga ut några mer skattepengar på ett bolag som jag helt har tappat förtroendet för, sade SRA:s styrelseordförande Richard Bowker till journalister.

SRA har i år subventionerat Connex verksamhet i London med nästan 115 miljoner pund, 1,5 miljarder kronor.

– Vi satte upp några mycket tydliga och sporrande mål, men företaget har inte uppfyllt dem, sade Bowker.

– Jag är chockad, kommenterade Connex vd Olivier Brousse beslutet.

Connex meddelade att företaget inte delar SRA:s bedömning av ekonomin och överväger motåtgärder.

SRA:s beslut innebär att brittiska staten, för första gången sedan järnvägsnätet började privatiseras på 1980-talet, tar tillbaka skötseln av en järnvägslinje.

Men trots att en stor del av den brittiska allmänheten betraktar avregleringen av järnvägarna som ett fiasko, betonar SRA att återförstatligandet av Connexlinjen bara är en tillfällig lösning. Tanken är att andra privata intressenter ska ta över South Eastern-linjen så snart som möjligt.

TT-Reuters