Nej till EMU - då är centern plötsligt vinnare

Går kraftigt framåt i ny Temomätning

NYHETER

f?”nej till EMU” är en succé.

Partiet är formstarkast i Sverige, visar en ny Temomätning.

- Det känns väldigt trevligt, men det har känts i luften att centern är mer i ropet nu, säger partiledaren Maud Olofsson till aftonbladet.se.

Centern går fram som en ångvält på den politiska spelplanen. I Temos senaste väljarmätning, gällande juni, är partiet uppe i 8,1 procent. Det är en ökning med 2,5 procentenheter i jämförelse med maj månad då man skrapade ihop 5,6 procent.

Centerns notering är den högsta för partiet i en Temomätning på två år. Noteringen är även den enda i junimätningen som är statistiskt säkerställd.

Centerns tydliga nej i EMU-djungeln tros vara en stor anledning till den stigande formkurvan.

- Vi har fört en bra och sansad diskussion i vårt nej till EMU. Det tror jag har ökat intresset för centerpartiet, säger Maud Olofsson.

Men hon ser även en annan faktor: diskussionen om federalism.

- Vi vill ge mer makt till den enskilda individen och till den lokala nivån.

Folkpartiet tappar

Centern tar framför allt väljare från det tidigare formstarka folkpartiet. Fp, som gått framåt två månader i rad, backar nu från 16,8 till 14,3.

Även moderaternas uppgång har brutits – men här är djupdyket lindrigare. Partiet får 17,6 jämfört med 19,4 i maj. Det fjärde partiet i det borgerliga blocket, kristdemokraterna backar också, från 7,0 till 6,2, enligt mätningen som publiceras i Dagens Nyheter och Sydsvenska Dagbladet.

Trots centerns framgång backar alltså den borgerliga oppositionen. För en månad sedan var de fyra borgerliga partierna nästan lika stora som de tre regerande samarbetspartierna - men nu har luckan ökat till 5,8 procent.

- Jag tror att många borgerliga känner sig husvilla i dag när det bara är ett parti som säger nej till EMU och de andra är så tvärsäkra, säger Maud Olofsson till TT.

...men s går framåt

Efter en smärtsam vår kan socialdemokraterna glädja sig åt att nedgången tycks ha brutits. Partiet får 37,7 mot 35,5 förra månaden. Vänsterpartiet backar från 9,6 till 8,9, medan miljöpartiet får 5,4 jämfört med 4,3 i maj.

Undersökningen bygger på 1 487 intervjuer genomförda under perioden 16-25 juni.

Här är junisiffrorna, med förändringen i procentenheter från maj inom parentes:

Moderaterna 17,6 (-1,8), folkpartiet 14,3 (-2,5), centern 8,1 (+2,5), kristdemokraterna 6,2 (-0,8), socialdemokraterna 37,7 (+2,2), vänsterpartiet 8,9 (-0,7) och miljöpartiet 5,4 (+1,1).

”Det har känts i luften”

Webbradio: Maud Olofsson om opinionsframgångarna – och de hemliga överläggningarna.

Nicklas Hermansson, Fredrik Lindén