Hot om hämnd mot polisen i Malmö

Någon vill stoppa jakten på moskébrandens gärningsman

NYHETER

Tidigare i veckan fastställde polisen att moskébranden i Malmö i våras var anlagd.

Nu har hot om hämnd framförts – och polisen har fått order om ökad försiktighet, skriver Sydsvenskan.

– Hoten kommer från de kretsar som ogillar att polisens jakt på gärningsmannen går in i de inre förhållandena kring Islamic Center, säger Malmöpolisens stabschef Bertil Mårtensson till Sydsvenskans nätupplaga.

Vilka "kretsar" hoten kommer ifrån vill inte polisen berätta. Men så mycket står klart att det rör sig om grupper av islamsk trosbekännelse, vare sig de är religiösa eller inte.

Tidningen skriver att informationen om hoten kommer från mycket trovärdigt håll, enligt polisens bedömning. Hoten ska vara riktade mot "samhället" i allmänhet, men polisen nämns som huvudmål.

– Det här är det sista vi behöver. Det får inte förekomma några hot eller något våld. Det här måste vi ta upp under fredagsbönen. Jag sätter mycket stort värde på polisens arbete. Och allt vi vet om den här händelsen måste fram till dem, allting, säger Bejzat Becirov, vd för Islamic Center, till Sydsvenskan.

Polisen varnas

Polisens spaningsledare Per Lidehäll är förvånad över hoten.

– Jag tycker inte det finns något att hämnas på, vi söker bara sanningen allihop. Polisen försöker ta reda på vem som anlagt branden, inget annat, säger han till tidningen.

Trots uppgifterna om en påstådd hotbild skärps inte inpasseringskontrollerna vid stans polisstationer.

I veckan gick polisledningen ut med varningen till de anställda.

– Vi pratade länge om hur vi skulle hantera det här, men det är information vi inte kan avfärda, så vi valde att gå ut med det till de anställda. Men vi är samtidigt mycket angelägna om att inte öka eventuella motsättningar, säger Bertil Mårtensson till Sydsvenskan.

Det var tidigare i våras som någon startade en brand i entréhallen till moskén Islamic Center. Efter incidenten har polisen riktat in sitt arbete på de inre förhållandena bland Malmös muslimska grupper. Tidigare i veckan fastställde polisen att branden var anlagd.

Nicklas Hermansson