Ikeakatalogen är lagom vågad

Arkitekten: Väl godkänd - men den ger ingen aha-känsla

1 av 7
Designern och arkitekten Eero Kolvisto berömmer kollegorna, men tycker att Ikea skulle våga mer.
NYHETER

I dagarna får 3,3 miljoner svenskar Ikeas nya katalog.

Och den får bra betyg.

- VG, väl godkänd. Men de borde våga mer, inte vara så lagom, säger Eero Koivisto, designer och arkitekt.

Om Sverige är landet Lagom är företagets katalog bibeln för folket.

- Allt i katalogen är så lagom. Men frågan är om svenskarna är så lagom längre. Det är ett berest folk, säger Eero Koivisto.

Köksdelen. Sida efter sida med luckor i trä, trä och trä.

- Enligt företaget verkar det vara trä som gäller. Men det ser så urbota tråkigt ut! De som designat köken verkar inte vara intresserade av att laga mat. De borde titta mer på Europa. Mer ytor och det ska vara stort. I dag lagar vi gärna mat två och två.

Får vi gäster hjälper de gärna till.

Dålig kopia

Badrummen. Många lådor.

- De har många förvaringsutrymmen och det är bra. Men det är ganska idéfattigt. Ett badrum ska vara sensuellt, man ska ju vilja vara naken i det. Det ska vara mysigt och rymligt.

Enligt Koivisto finns det många kopior av dyrare märken i katalogen. En kopia han dock tycker om är Malm, en serie sovrumsmöbler.

- Det här skulle jag nästan kunna ha själv.

En lampa kommer däremot inte lika lätt undan.

- Har de som designat Löv lampan Silikon hemma? Silikon har vunnit massor av priser. Det här är bara en mycket, mycket dålig kopia. Varför har de gjort den?

Funktionella basredskap

De bästa prylarna i katalogen är just prylarna, tycker Koivisto. Enkla, funktionella basredskap som till exempel skålar med rena linjer får högt betyg.

Textilserien Jutta får också beröm.

- En duktig designer. Det blir jag glad över.

En annan detalj som får Eero Koivisto på gott humör är en golvlampa som ser ut som ett mellanting av cylinder och upp och nervänd kon.

Satsa på det lågmälda

- En sådan har jag aldrig sett förut.

Betyget blir alltså VG, men katalogen ger inte Koivisto någon aha-känsla.

- Om jag var Ikea skulle jag satsa på det lågmälda som bildar en bakgrund, lägga resurser på coola designprylar och skippa mellanskiktet.

Enligt Koivisto är det mycket naturmaterial med starka färginslag som gäller i Europa just nu. Möbeljätten från Älmhult är mer som inredningen i en såpopera. Lagom och sticker inte ut.

Alexandra Forslund