Kungen skyddar Saddams döttrar

De flydde till Jordanien efter brödernas död

Foto: Reuters
Splittrad familj Yngsta dottern Halas och frun Sajidas öde är ännu ovisst, men nu kommer uppgifter om att Saddams två döttrar Rana och Raghad gömmer sig i Jordanien under beskydd av kung Abdullah II. (Namnen angivna från vänster)
NYHETER

Saddam Husseins två äldsta döttrar, Raghad och Rana, gömde sig i två rum i Bagdad.

Nu har de flytt till Jordanien med sina nio barn.

De får skydd av landets kung Abdullah II.

Foto: AP
Abdullah II, kung av Jordanien.

Raghad, 35, och Rana, 33, har gömt sig i närheten av Bagdad. De är båda änkor, deras män dödades på uppdrag av Saddam Hussein 1996.

Under den intensiva jakten på deras far ska de två kvinnorna ha gömt sig med sina barn i två rum i eller strax utanför den irakiska huvudstaden.

De två familjerna ska ha levt under mycket knappa omständigheter. Trots att Rana och Raghad har setts som offer för Saddam Husseins brutalitet, fruktade de två kvinnorna för sina liv så länge de var kvar i hemlandet.

Vill ha visum

I juni berättade de i en intervju för tidningen Sunday Telegraph att de hoppades få visum till England för att kunna börja ett nytt liv.

Syskonens kusin, Izzi-Din Mohammed Hassen al-Majid, berättade för engelska medier att han skulle driva en kampanj för att Rana och Raghad skulle få asyl i Storbritannien.

Men en talesman för det brittiska inrikesministeriet sa då:

- Den brittiska regeringen kommer inte att överväga någon begäran från Saddams familj som kan ha varit inblandad i övergrepp på mänskliga rättigheter - det inbegriper hans döttrar.

Efterlysta

Att Rana och Raghad nu har flytt till Jordanien tros vara en direkt följd av morden på deras bröder Uday och Qusay den 22 juli.

Var Saddams hustru Sajida Kharirallah Telfah och deras yngsta dotter Hala befinner sig är det ingen som vet. Halas make, general Kamal Mustafa Abdallah Sultan al-Tikriti, som stod högt på USA:s lista över efterlysta vid krigsslutet, överlämnade sig till de amerikanska styrkorna redan i maj, enligt nyhetsbyrån AP.

Sköts ihjäl

Raghad och Rana Saddam Hussein var gifta med bröderna Hussein Kamel och Saddam Kamel. Männen hamnade i konflikt med Uday Hussein och familjerna flydde till Jordanien 1995. Där planerade de en kupp för att störta Saddam. De försåg också bland annat FN med information om Saddams vapenprogram.

Året därpå lockades de tillbaka av Saddam, med löfte om att allt var förlåtet. Tre dagar efter hemkomsten sköts bröderna ihjäl.

Under många år levde systrarna helt utan kontakt med sin far, men det finns uppgifter om att de försonades under senare år.

Helena Löfving