Lär dig grunderna i sadomasochism

NYHETER

Knopar och goda råd.

Men det är inte något scoutmöte, utan en heldagskurs i sadomasochism.

- Med s/m blir hela kroppen en erogen zon, säger kursledaren Helene Delilah.

Foto: veronica karlsson
Kursledaren Helene Delilah, med tio års erfarenhet i sadomasochism, visar på Pridefestivalen hur repen ska hanteras. Tillsammans med Petra Hansson leder hon en heldagskurs i sadomasochism.

"Det finns ett begränsat antal rep till utlåning. Medtag ett eget om du inte vill bli utan."

Så ser det ut i Pridefestivalens programbroschyr när Helene Delilah, 35, och Petra Hansson, 35, presenterar sin heldagskurs i sadomasochism.

Enligt Nationalencyklopedin är det "en sexuell läggning som innebär att man njuter både av att plåga och av att bli plågad". Enligt andra är s/m det bästa som finns.

Ett rollspel

- Många har fördomar och tror att det handlar om våld och övergrepp. Så är det inte. S/m är som ett rollspel där man kommit överens om förutsättningarna, säger Petra Hansson.

Binda varandra

På kursen går de igenom grunderna, har en "bondage workshop" där deltagarna får testa att binda varandra, talar om psykisk dominans - och slutligen om säkerhet.

Det där sista betonar de om och om igen.

- För att s/m inte ska bli farligt är det viktigt att man håller sig till vissa regler. Man ska till exempel alltid ha ett kodord som avbryter all lek, säger Helene Delilah.

Tio års erfarenhet

De har båda ägnat sig åt sadomasochism i ungefär tio år.

- Första gången jag provade var det helt fantastiskt. Som en frälsningsupplevelse. Jag tänkte "wow, det här vill jag hålla på med". När jag tänker tillbaka på det var det otroligt oskyldigt - men skithäftigt, säger Petra Hansson.

Vilken är den vanligaste frågan ni får vid s/m-kurser?

- Om det finns någon motsättning mellan feminism och s/m. Men det finns inget i feminismen som motstrider att man bejakar sin njutning, säger Helene Delilah.

Detta händer i dag:

Andreas Utterström

ARTIKELN HANDLAR OM