Nytt Saddam-tal i arabisk tv i dag

Uppmanar irakier att bidra till motståndskampen

NYHETER

Ett nytt band med vad som uppges vara Iraks ex-diktator Saddam Hussein har spelats upp i den arabiska tv-kanalen al-Jazira.

Rösten uppmanar det irakiska folket till fortsatt motstånd mot de amerikanska styrkorna.

Ljudbandet ska ha spelats in för fyra dagar sedan.

Foto: AP
Iraks ex-diktator Saddam Hussein.

Rösten på bandet anklagar en del irakier för att ha förlorat balansen under kriget:

”Känslan av nederlag och bitterhet kan leda några till förräderi istället för att utgöra ett riktat vapen mot fienden.”

Den nya inspelning uppges ha gjorts i söndags, den 27 juli. I bandupptagningen manar rösten det irakiska folket till fortsatt motstånd, uppger brittiska BBC som låtit översätta hela talet.

”Jag ber det irkiska folket att behålla vad som tillhör landet och partiet tills dess situationen förändrats, eller att skänka sina tillgångar till den ärorika motståndskampen.”

Andra bandet på tre dagar

Detta är det fjärde ljudbandet med vad som påstås vara Saddam Hussein som sänts i arabiska tv-kanaler sedan den 14 juli.

Och det är bara tre dagar sedan det senaste spelades up. Det bandet har analyserats av den amerikanska säkerhetstjänsten CIA, som slagit fast att det med största sannolikhet är Saddam Hussein som talar.

På det nya bandet fortsätter han att mana till motstånd:

”Vi är övertygade om att Allah kommer att stödja oss, och att ockupationsstyrkorna till slut kommer att göra ett misstag och göra vår seger möjlig. Vi får inte försitta våra chanser och försätta oss i en desperat situation.”

Tidigare artiklar

Fredrik Rundkvist