"Hon blev helt hysterisk"

Nadina orkade inte - vårdas på barnpsyk

1 av 3 | Foto: KAI REHN och LARS ROSENGREN
Får akut vård När Nadina än en gång möttes av beskedet: Du får inte stanna i Sverige, bröt hon ihop. Mildred Lundgren (bilden till höger), som stöttat Nadina och hennes familj i över två år, såg hur förkrossad den ögonsjuka flickan blev. "Hon sjönk ihop, och sa ´jag orkar inte längre, jag orkar inte längre´." Bilden på Nadina är tagen vid ett tidigare tillfälle.
NYHETER

SÄVSJÖ

Nadina, den lilla ögonsjuka bosniska flickan, skulle ha kastats ut ur Sverige i dag.

Men i går eftermiddag orkade inte den sjuåriga flickan mer.

Hon bröt ihop och fick tas in akut på en barnpsykiatriks klinik.

- Det gick inte längre, vi var tvungna att se till att hon fick hjälp omedelbart, säger Mildred Lundgren, 71.

Mildred Lundgren har blivit något av en extrafarmor för Nadina under hennes snart två och ett halvt år i Sverige. Hon har stöttat Nadina och resten av familjen under den ena ångestframkallande krisen efter den andra. I går eftermiddan kom Nadinas storasyster Edina hem till Mildred som bor utanför Sävsjö.

Börjat packa

- Hon skulle lämna igen bilen som hon lånat av mig ett par månader.

De åkte tillbaka tillsammans. Hemma på flyktingförläggningen på Runstigen i Sävsjö hade familjen börjat packa ihop sina få tillhörigheter inför hemresan från Landvetter klockan 10.15 i dag. Mamma Kimeta var förtvivlad och Nadina var ledsen och mycket, mycket orolig.

Edina hade inte berättat för Nadina att de skulle skickas hem till Bosnien .

- Jag hade sagt till henne att vi skulle åka hem på semester och att vi nog skulle komma tillbaka snart, berättade Edina för Aftonbladet.

Förstår mer

Men sjuåringar förstår mycket mer än man tror.

Nadina hade hört talet om Utlänningsnämnden och Migrationsverket. Hon hade hört mammans och storasysterns allt oroligare tonfall. Hon hörde telefonen ringa. Oavbrutet.

Det fortsatte på samma sätt i går.

Edina var samlad när Aftonbladet talade med henne i går eftermiddag. Hon trodde att kanske, kanske ,fanns det ändå en chans.

Men så sa Regeringsrätten nej till att uppskjuta avvisningen. Strax efteråt insåg hon att det inte gick att lura Nadina längre.

- Nadina blev helt hysterisk, hon skrek och kastade sig på golvet. berättar Mildred Lundgren.

Grannen Veru Selami, som bor i lägenheten mittemot, har hört Nadinas förtvivlade utbrott många gånger tidigare tidigare:

- Men aldrig något liknande det här.

Apatisk

Mildred och Edina bestämde sig för att ta Nadina till läkare omedelbart. Bara några minuter innan Aftonbladet skulle träffa familjen åkte de iväg. De kontaktade en läkare i Mellansverige som känner Nadina sedan tidigare. Läkaren bestämde direkt att Nadina skulle läggas in.

Nu finns hon på en psykiatrisk klinik - dock inte i Jönköping som uppgetts av vissa medier.

På vägen dit var Nadina helt apatisk.

- Vi försökte ge henne lite karameller men hon ville inte ha, berättar Mildred.

Så ringde mobilen och Edina fick beskedet att även Utlänningsnämnden än en gång sagt nej till ytterligare uppskov med avvisningen.

- Då sjönk Edina ihop. "Jag orkar inte mer, jag orkar inte mer. Myndigheterna hatar oss" sa hon. Det var knappt hon orkade åka till sjukhuset, säger Mildred.

Nadinas advokat Tryggve Emstedt förutsätter nu att Nadina och hennes familj inte utvisas innan man grundligt utrett dels familjens skäl att få stanna i Sverige, dels familjens sociala situation. Han utgår från att Nadina inte släpas iväg från sjuksängen.

- Såna gestapometoder kan jag inte tänka mig att man kommer att ta till - trots de allt hårdare metoderna mot flyktingar i Sverige, säger Tryggve Emstedt.

Nadina får utbrott så fort hon hör talas om Migrationsverket, Utlänningsnämnden och andra myndigheter som kan hota familjens existens i Sverige.

- Hon blir mycket aggressiv, tappar besinningen och kan bli våldsam, berättar Mildred Lundgren.

- Hon har gett sig på både sin syster och sin mamma.

Tryggve Emstedt säger att just sådant beteende är mycket vanligt hos barn som är traumatiserade och lever under stor press.

Grannarna på flyktingförläggningen hoppas att Nadinas långa kamp snart ska vara slut:

- Hon skulle kunna få ett så bra liv i Sverige, hemma i Bosnien väntar" ingenting, säger Asmaa Ali, som själv flytt från Saddam Husseins Irak.

I går sa Edina till Aftonbladet:

"Pingpongbollar"

- De skulle ha kunnat rädda henne. Vi känner oss som pingpongbollar. Nu hoppas jag att de byråkrater som vill skicka i väg oss och Nadina äntligen kan få lite lugn och ro. Så att de kan njuta av sina ledigheter och inte behöver känna någon stress på sina välförtjänta semester.

Nadinas extrafarmor Mildred Lundgren fyller 72 år i morgon.

- Att Nadina får stanna kvar - det skulle vara den bästa födelsedagspresent jag kan få!

I två och ett halvt år har familjen kämpat för att få stanna

Svante Lidén