Nadina får stanna till i höst

NYHETER

SÄVSJÖ

Den planerade avvisningen av den synskadade flickan Nadina Imamovic blev inte av på fredagen.

-Vi har beslutat att kalla familjen till återvändarsamtal den tredje september, säger Per-Axel Stenström, informatör på Migrationsverket.

Turerna fortsätter kring avvisningen av Nadina och hennes familj. När planet mot Sarajevo lyfte från Landvetter strax efter klockan tio på fredagen fanns ingen i den bosniska familjen Imamovic med. Sjuåriga Nadina mår mycket dåligt, och lades in på Linköpings universitetssjukhus under torsdagseftermiddagen.

Trots det utgick Migrationsverket från att avvisningen skulle genomföras. Men när verkets personal anlände till familjens bostad på morgonen var det ingen där.

-Att Migrationsverket fortsätter med verkställigheten, trots att jag kontaktat dem, finner jag mycket märkligt. Jag har berättat att det pågår en social utredning och att flickan är inlagd på sjukhuset i Linköping, säger familjens juridiska ombud, advokat Tryggve Emstedt, till TT.

Resten av familjen var enligt advokaten i Sävsjö under natten till fredagen.

-De befann sig kanske inte i sin bostad, utan hos någon bekant, säger Emstedt.

Ny ansökan

Enligt Per-Axel Stenström, informatör på Migrationsverket, är verket skyldigt att fortsätta med avvisningen till dess att nya uppgifter bekräftats.

-Vi hade inte några nya bekräftade uppgifter på fredagsmorgonen, varken från läkare eller från Utlänningsnämnden, säger Stenström.

Tidigare har Tryggve Emstedt lämnat in en ny ansökan till Utlänningsnämnden, samt en resningsansökan till Regeringsrätten. Båda instanserna beslutade att inte skjuta upp avvisningen till dess att ärendet är avgjort.

-Jag förstår inte varför Migrationsverket har så bråttom med avvisningen. Man borde vänta på att Regeringsrätten och Utlänningsnämnden blir klara, säger Tryggve Emstedt.

Om familjen tvingas lämna Sverige innan ärendet är klart, läggs det ner.

Nytt möte

Efter det som hänt har Migrationsverket kallat familjen till ett nytt möte den tredje september. Det ger en tids respit, och dessutom finns möjligheten att Utlänningsnämnden och Regeringsrätten hinner bli klara till dess.

Att ingen i familjen var hemma när den skulle avvisas, ser Tryggve Emstedt inte som något problem. Han tror inte att det kommer att påverka familjens möjligheter att få stanna i Sverige.

-Det här handlar ju inte om att gå under jorden. Naturligtvis åker inte familjen till flygplatsen när Nadina är intagen på sjukhus, säger han.

Per-Axel Stenström på Migrationsverket menar att det inte är bra att inte meddela var man är.

-Men bedömningen av detta beror ju naturligtvis också på om det finns en naturlig förklaring, säger han.

I två och ett halvt år har familjen kämpat för att få stanna

Carl-Johan Lejland/TT