37-årig svensk greps för terrorbrott i England

NYHETER

LONDON. I över en månad har en 37-årige svensk suttit häktad i Storbritannien misstänkt för terrorism.

Svenska myndigheter har ingen aning om vad han anklagas för.

- Han vill inte ha någon kontakt med vår ambassad, säger UD.

Foto: SCAN PRESS
STORT TILLSLAG Svensken greps utanför Folkestone i Storbritannien. Här i polishuset utreds fallet.

Svensken greps misstänkt för fyra fall av terrorism enligt den brittiska terrorlagstiftningen.

Han greps tillsammans med sin bror den 18 juni i närheten av Folkestone i sydöstra England, staden varifrån tunneln under Engelska kanalen utgår.

Den brittiska polisen är förtegen om gripandet.

- Det var ett stort tillslag i trakterna kring Folkestone då ett stort antal personer greps, säger Jane Walker, pressansvarig på länskriminalen i Kent, till Aftonbladet.

Brodern släpptes

37-åringens bror släpptes efter några dagar, men 37-åringen har själv omhäktats två gånger. Han släpptes den 24 juli, uppger svenska utrikesdepartementet.

- När han greps informerades vi av den brittiska polisen att han frihetsberövats enligt lagen "Terrorist Act of 2000". Men vi vet inte vad han misstänks eller anklagas för, och han har sagt till polisen att han inte vill ha någon kontakt med vår ambassad, säger Lars-Olof Lundberg.

Inga svar

Även Säpo följer ärendet.

- Men det är inget som föranleder några större åtgärder från vår sida för närvarande, säger Peter Waldenström, Säpos tf generaldirektör, till Svenska Dagbladet.

Sedan terroristlagen infördes i Storbritannien har över 400 personer gripits med dess stöd. Men bara 49 har åtalats och endast fem har dömts, enligt en genomgång av brittiska The Independent som TT citerar.

Polisen kan gripa fler

Efter terrorattackerna den 11 september 2001 har lagen skärpts och den tillåter nu myndigheterna att hålla en person gripen i 14 dagar utan preciserad anklagelse.

Många grips i närheten av Folkestone misstänkta för brott mot immigrationslagarna.

- Sedan "Terrorist Act of 2000" infördes har så många personer gripits att det inte går att hålla reda på alla, säger Richard Burke, kriminalreporter på lokaltidningen Kent Regional Newspaper.

Den 37-årige svensken, som bor i Storbritannien, har fått en brittisk advokat. Hans familj i Sverige har underrättats om gripandet.

De anklagas också för terrorism

Gunnar Svensson, Ulrika Häggroth