Terroristmisstänkt svensk släppt ur brittiskt häkte

NYHETER

Den 37-årige svenske medborgare som suttit häktad i Folkestone i Storbritannien misstänkt för terrorism är fri.

Åklagaren har lagt ner målet. Något svenska UD varit helt okunnigt om.

Mannen, som varit i förvar hos polisen i Folkestone på brittiska ostkusten sedan den 17 juni, kunde lämna häktet redan den 24 juli.

Då bestämde staden Canterburys Crown Prosecution Service - den instans som avgör om ett mål ska gå vidare till domstolen Crown Court eller inte - att målet skulle läggas ner. Bindande bevis saknades.

Hemlighetsmakeri

Exakt vad mannen anklagats för vill polisen i Folkestone inte uppge. Allt som har med terrorism att göra omges med ett stort mått av hemlighetsmakeri.

Jane Walker, Folkestonepolisens presstalesman, säger till TT att 37-åringen greps med stöd av den brittiska terroristlagstiftningen - the Terrorism Act of 2000.

-Han misstänktes för att ha samröre både med terroristorganisationer och med andra kriminella sammanslutningar. Han hade en stor summa pengar på sig när han greps och därför beslöt Magistrate Court i Folkestone för drygt en månad att han skulle häktas.

-Men nu läggs målet ner. Han har fått tillbaka sina ägodelar och han är fri att resa som han vill, säger hon.

Okänt för ambassaden

Både svenska UD och svenska ambassaden i London var fortfarande helt ovetande om att mannen släppts, när TT kontaktade dem på fredagsförmiddagen för en kommentar.

I London ville ambassadrådet Susanne Ardell inte ens komma till telefonen utan hänvisade till UD i Stockholm. Hon lät meddela att hon på torsdagen redan sagt allt hon visste i ärendet.

UD:s presstalesman Jan Janonius hade inte hört ett dugg om frisläppandet, men skulle undersöka saken.

Den 37-årige svenske medborgaren, som flyttade från Sverige till Storbritannien i mars 2002, greps av Folkestonepolisen till sammans med sin bror.

Brodern släpptes ganska omgående, medan 37-åringen anklagades för fyra olika, men ospecificerade fall, av terrorism, vilket TT kunde avslöja på torsdagen.

Under sin tid i England har 37-åringen varit bosatt med sin flickvän utanför London. Han har haft en brittisk advokat och han har avböjt kontakt med svenska myndigheter. Även brodern flyttade från Sverige i våras.

Lotta Welinder/TT

ARTIKELN HANDLAR OM