Minst 35 döda vid bombattentat mot ryskt sjukhus

NYHETER

Minst 35 människor dödades och minst 76 skadades när en bomb exploderade utanför ett ryskt militärsjukhus i Rysslands grannrepublik Nordossetien.

Fyravåningsbyggnaden ska ha ramlat ihop som ett korthus.

35 kroppar har bärgats från sjukhusruinerna, sade biträdande riksåklagaren Sergej Fridinskij till nyhetsbyrån Interfax klockan 23.30 Moskvatid.

-Av förstörelsens skala att döma, och antalet människor som befann sig på sjukhuset - 150 personer, varav 100 patienter och 50 anställda - kommer antalet offer troligen att bli mycket högre, sade Fridinskij.

Hittills har det bekräftats att 35 av de närvarande vid explosionstillfället har överlevt, tillade han.

Först sa man att en bil kört igenom sjukhusgrindarna vid 18.58 Moskvatid och att det rörde sig om en bilbomb. Enligt senare uppgifter var det en lastbil lastad med sprängmedel som i full fart körde in på sjukhusområdet.

Räddningsarbetet hindrades när en brand bröt ut i ruinerna av sjukhuset.

Tio av de döda hann flyttas innan elden tog över.

Självmordsbombare

Sjukhuset är beläget i staden Mozdok, som rymmer Rysslands militära högkvarter för styrkorna som strider mot separatistgerillan i Tjetjenien. Mozdok är en stenhårt bevakad stad och det finns många frågetecken kring hur en lastbil lastad med sprängmedel kunde ta sig ända fram till sjukhuset.

Enligt vittnen var det en ensam person som satt bakom ratten på lastbilen som sprängdes i luften inne på sjukhusområdet.

Flera attacker under dagen

President Vladimir Putin har fördömt händelsen som en terrorattack. Han har skickat försvarsministern Sergej Ivanov till Mozdok. Förstärkningar från Moskva ska hjälpa till med säkerheten och räddningsarbetet.

Under fredagen har omkring 25 personer dött i olika attacker i närområden.

Ingen har ännu tagit på sig skulden för sprängdådet mot sjukhuset.

Malin Ekmark, TT